Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläiskauppias avasi Pietariin ”Prismoja” – kauppa vaati lakimuutoksen Venäjällä

Venäläisketju on avannut Pietariin ensimmäiset uudet ”Prismat”. Kyseessä on X5-ketjun neljä ensimmäistä myymälää. Kaksi niistä avattiin torstaina, kaksi juhannusaattona.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan S-ryhmä päätti luopua Venäjän liiketoiminnastaan. Maaliskuussa S-ryhmä viesti, että se haluaa vetäytyä mahdollisimman nopeasti maasta. Kesäkuun puolivälin jälkeen S-ryhmä kertoi löytäneensä Prismoille ostajan. Kauppaan liittyvän uutisen voit lukea täältä.

Pietarin uudet X5-ketjun myymälät sijaitsevat samoilla paikoilla kuin suomalaisomisteiset Prismat aiemmin. Kesäkuun loppuun mennessä on tarkoitus avata kaikkiaan 13 kauppaa eri puolille Pietaria, kertoo venäläinen talouslehti RBK.

Prismat ovat olleet Pietarissa suosittuja, sillä suomalaisuuteen on totuttu yhdistämään laatu ja puhtaat elintarvikkeet. Suomalaisia pidetään myös luotettavina liikekumppaneina ja yhteistyöllä on ollut pitkä traditio.

Aiemmat suomalaisen S-ryhmän Prismat vastasivat kokonsa puolesta Saleja ja S-marketteja, mutta ne oli brändätty Pietarissa Prisma-nimen alle.

X5-ketju vaikuttaisi brändäävän Prismojen paikalla sijaitsevat kaupat nyt Perekröstok-kauppaketjun alle. Perekröstok-kaupoilla on samankaltainen ulkoasu kuin suomalaisilla Prismoilla.

Perekröstok on kuitenkin iso venäläisketju ja sillä on samalla ulkoasulla jo ennestään lukuisia kauppoja myös esimerkiksi Moskovassa.

Prisma-kaupan myötä piti muuttaa myös Venäjän lainsäädäntöä. RBK:n mukaan Venäjän monopolilainsäädäntö rajoittaa, että samalla ketjulla ei voi olla neljäsosaa suurempaa markkinaosuutta. X5-ketjun markkinaosuus nousi Pietarissa kaupan myötä 28,9 prosenttiin.

Lainsäädäntöä hiottiin niin, että se salli kaupan. Keskeinen ehto oli, että X5-ketju säilyttää henkilöstön työpaikat ja liikepaikat, eli ”täyttää velvoitteet” vuokranantajia ja muita kumppaneita kohtaan.

S-ryhmä kertoi tällä viikolla myös, että sai myytyä myös Pietarin hotelliliiketoimintansa. Kauppa ei kuitenkaan sisältänyt hotellikiinteistöä, johon liittyvän uutisen voit lukea täältä.