Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa syytti Venäjää "viljasodasta" ruokakokouksessa

Saksa syytti perjantaina Venäjää maailman ottamisesta panttivangiksi "viljasodassaan". Saksa isännöi Berliinissä kansainvälistä ruokakokousta.

Kokouksessa oli paikalla ulko-, maatalous- ja kehitysyhteistyöministereitä 40 maasta. Ukrainassa jumissa olevien viljatoimitusten pelätään aiheuttavan monissa maissa ruokapulaa. Berliinissä olikin mukana muun muassa tilanteesta pahoin kärsineiden Nigerian, Tunisia ja Indonesian edustajat.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan Venäjä on tahallaan aiheuttanut ruuan hintojen nousua "tarkoituksenaan horjuttaa kokonaisia valtioita". Baerbock sanoi Venäjän käyvän "kyynistä viljasotaa".

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi kokoukselle, että maailma on "ennennäkemättömän nälkäkriisin edessä".

– Maailmanlaajuiseen ruokakriisiin ei ole olemassa tehokasta ratkaisua ilman, että Ukrainan ruokatuotanto kuten myös Venäjän ruoka- ja lannoitetuotanto integroidaan uudelleen maailmanmarkkinoille, Guterres sanoi.

Turkki on johtanut pyrkimyksiä saada viljatoimitukset Mustanmeren kautta jälleen käyntiin. Turkin puolustusministeriö sanoi, että Venäjän, Ukrainan, Turkin ja YK:n kesken käytävät keskustelut voitaisiin pitää Turkissa "tulevien viikkojen aikana".

Venäjä on kiistänyt estäneensä rahtilaivojen kulun Mustallamerellä ja sanonut lännen asettamien Venäjän vastaisten pakotteiden edistäneen ruokakriisiä.