Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset ovat huolestuneempia maailman luonnon tilasta kuin Suomen luonnosta – koronapandemia vaikutti luontosuhteeseen myönteisesti

Suomalaiset ovat huolestuneempia maailman luonnon tilasta kuin Suomen luonnosta, selviää tuoreesta Luontosuhdebarometrista. Sen mukaan huoli maailman ja Suomen luonnon tilasta on kasvanut edellisestä, vuoden 2020 kyselystä.

Yli puolet vastaajista (56 prosenttia) kertoi olevansa huolestunut Suomen luonnon tilasta. Maailman luonnon tilasta huolissaan oli 80 prosenttia.

Luontokato nähdään yhä suurempana uhkana

Suomalaisen luonnon suurimpina uhkina vastaajat pitivät saastumista ja ympäristömyrkkyjä, ilmastonmuutosta, roskaantumista sekä luontokatoa. Luontokadon uhan merkitys oli noussut verrattuna ensimmäiseen kyselyyn. 25-vuotiaiden vastauksissa nousi esiin roskaantuminen. Opiskelijoiden ja koululaisten vastauksissa taas nousi esiin erityisesti ilmastonmuutos.

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että luonto lisää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä eikä luonnon arvoa voi mitata rahassa. Lisäksi vastaajat kertoivat, että luonto tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon, kun kaupunkeja kehitetään.

Vastuu Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelusta ja kestävästä käytöstä on suomalaisten mielestä erityisesti jokaisella kansalaisella. Lisäksi vastuussa ovat valtion ja kunnan viranomaiset, yritykset, maanomistajat ja poliitikot.

Yli puolet kertoo toimivansa luonnon monimuotoisuuden puolesta muun muassa kuluttamalla ja syömällä luontoa huomioiden. Eniten motivaatiota suomalaiset saavat luonnon puolesta toimimiseen luonnon tärkeydestä sekä lapsista ja tulevista sukupolvista.

Vain kolme prosenttia vastaajista kertoi, ettei liiku luonnossa ollenkaan

Koronapandemia on vaikuttanut suomalaisten luontosuhteeseen. Viidennes vastaajista kokee, että suhde luontoon on muuttunut. Yli 90 prosenttia heistä kokee muutokset myönteisiksi. Erityisesti opiskelijat, koululaiset sekä muut alle 25-vuotiaat kertovat luontosuhteensa muuttuneen pandemian aikana.

Lähes puolet vastaajista kertoo, että heidän tietoisuutensa luontokadosta ja luonnon monimuotoisuudesta on kasvanut viime aikoina, esimerkiksi mediassa näkyvien juttujen kautta.

Erityisesti yrittäjät ja alle 25-vuotiaat kertovat tietoisuutensa kasvaneen.

Suurin osa suomalaisista pitää puhdasta luontoa tärkeänä osana suomalaista identiteettiä. Vain kolme prosenttia vastaajista kertoi, ettei liiku luonnossa ollenkaan. Tärkeimpiä luontoalueita suomalaisille ovat kyselyn mukaan kodin lähistön viheralueet ja puistot.

Kansallispuistoissa ja muilla suojelu- ja retkeilyalueilla liikutaan harvemmin. Alle 25-vuotiaat aikuiset kertoivat merkittävästi lisänneensä liikkumista kansallispuistoissa sekä suojelu- ja retkeilyalueilla.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskus Syken yhdessä tilaama selvitys toteutettiin kesäkuussa 2022 kolmatta kertaa. Aikaisemmin luontobarometri on toteutettu vuosina 2020 ja 2018. Kyselyn toteutti aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI ja kyselyn vastaajajoukko haettiin Cint-palvelun avulla.