Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorppaa suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto päättyy torstaina – WWF vaatinut kiellon jatkamista heinäkuun loppuun

Erittäin uhanalaista saimaannorppaa suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto päättyy torstaina. Kalaverkot on syytä vaihtaa norppaystävällisiksi katiskoiksi myös heinäkuussa, kertoo kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF. Sen mukaan kalaverkot ovat uhka etenkin itsenäistä elämää aloitteleville kuuteille.

Viime vuosina puolet kaikista saimaannorppien kalaverkkokuolemista on tapahtunut juuri heinäkuussa, kun verkkokalastuskielto saimaannorpan keskeisillä lisääntymisalueilla päättyy.

– Kalapyydykset ovat pesäpoikasvaiheen yli selvinneille saimaannorpille isoin uhka. Toinen saimaannorpan suuri uhka on ilmastonmuutos, joka lisää pesäpoikasaikaista kuolleisuutta. Norpan suojelemiseen panostetaan valtavasti ja norppaturvallisten kalanpyydysten käyttäminen on konkreettinen asia, jolla jokainen Saimaalla kalastava voi itse vaikuttaa norpan suojeluun, kertoo WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.

Saimaalla voi kalastaa norppaystävällisesti myös ongella ja uistimella. Norppaturvallisessa katiskassa on jäykistetty nielu, joka aukeaa enintään 15 sentin laajuiseksi. Kaikki katiskat, joista kuutti mahtuu sisään, ovat norpalle vaarallisia.

Metsähallitus saa tietoonsa vain alle puolet norppakuolemista

Saimaannorpan suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset annetaan aina viideksi vuodeksi kerrallaan. Edellisen kerran kalastusrajoituksia päivitettiin viime vuonna.

Edellisellä viisivuotiskaudella puolet havaituista saimaannorpan verkkokuolemista tapahtuivat heinäkuussa. Kaikkiaan vuosina 2016–2020 verkkoihin havaittiin hukkuneen 22 norppaa, joista puolet eli 11 oli hukkunut verkkoon heinäkuussa.

Metsähallitus on arvioinut, että se saa tietoonsa noin 40 prosenttia saimaannorppien kokonaiskuolleisuudesta.

WWF on vaatinut verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuun loppuun.