Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Naton huippukokouksessa tarkoitus keskustella terrorismin torjunnasta, Putin kiistää Venäjän olleen Krementshukin ohjusiskun takana

Venäjälle ei ole ongelma, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon, sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putin kommentoi asiaa Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Venäläispresidentin mukaan Suomi ja Ruotsi voivat liittyä Natoon koska vain, jos näin toivovat, ja painottaa tämän olevan maiden oma asia.

Hänen mukaansa Venäjä ei koe Suomen ja Ruotsin Nato-aikeita ongelmalliseksi toisin kuin Ukrainan Nato-toiveet. Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun lopulla ja perusteli sotilasoperaatiotaan muun muassa Naton laajentumisen estämisellä.

Naton huippukokouksessa tarkoitus keskustella terrorismin torjunnasta

Madridissa Espanjassa jatkuu tänään sotilasliitto Naton huippukokous. Tänään on odotettavissa keskustelua terrorismin torjunnasta. Aihe oli esillä myös alkuviikosta Suomen, Ruotsin ja Turkin välisissä keskusteluissa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista.

Eilen Nato-maat päättivät kutsua Suomen ja Ruotsin liittokunnan jäseniksi. Presidentti Sauli Niinistön mukaan liittymispöytäkirja allekirjoitetaan viimeistään ensi tiistaina.

Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä sitten, kun kaikki 30 Nato-maata ovat ratifioineet jäsenyyden.

Putin kiistää Venäjän olleen Ukrainan Krementshukin ostoskeskusiskun takana

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt Venäjän olleen Ukrainan Krementshukissa tehdyn tuhoisan ostoskeskusiskun takana. Täpötäyteen ostoskeskukseen aiemmin tällä viikolla tehdyssä ohjusiskussa kuoli 18 ihmistä, minkä lisäksi kymmenet haavoittuivat.

Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa iskua kommentoinut Putin väittää, ettei Venäjän asevoimat iske siviili-infrastruktuuriin. Hänen mukaansa Venäjällä on täysi kykeneväisyys tietää, mitä sijaitsee missäkin.

Ukraina ja länsimaat ovat syyttäneet Venäjän olleen iskun taustalla ja syyllistyneen toistuvasti siviileihin kohdistuneisiin iskuihin Ukrainassa käymänsä hyökkäyssodan yhteydessä. (Lähde: AFP)

Ukraina katkaisi välinsä Syyriaan tämän tunnustettua Itä-Ukrainan separatistialueet itsenäisiksi

Ukraina on katkaissut diplomaattiset suhteensa Syyriaan tämän tunnustettua Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainalaispresidentti kuvaili Syyrian toimia arvottomaksi tarinaksi. Hänen mukaansa paine asettaa pakotteita Syyrialle on nyt aiempaakin suurempi.

Syyrian hallinto tunnusti Venäjän jälkeen ensimmäisenä maailmassa venäläismieliset separatistialueet itsenäisiksi. Syyrian on kerrottu lisäksi valmistautuvan solmimaan diplomaattiset suhteet separatistialueiden kanssa.

Venäjä tunnusti Donetskin ja Luhanskin itsenäisiksi helmikuussa juuri ennen hyökkäyssotansa aloittamista Ukrainassa. (Lähde: AFP)

Amnesty International: Mariupolin teatterin isku on ilmiselvä sotarikos

Etelä-Ukrainan Mariupolin teatteriin kohdistunut ilmaisku on ilmiselvä sotarikos, sanoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tuoreessa raportissa käydään läpi, miten venäläisjoukot iskivät tarkoituksenmukaisesti ukrainalaissiviilien suojana toimineeseen teatteriin.

Järjestö sanoo, että teatteri oli tunnistettavissa siviilikohteeksi.

Teatteria pommitettiin maaliskuussa. Amnestyn tiedotteen mukaan iskussa kuoli ainakin 12 siviiliä ja useita loukkaantui, mutta uhrien määrä on todennäköisesti suurempi.

Savonlinnassa suuri rakennuspalo, palosta leviää vaarallista savua keskustassa

Etelä-Savon Savonlinnassa on syttynyt palamaan suuri tyhjillään oleva rakennus, kertoo pelastuslaitos. Alueelle annetussa vaaratiedotteessa sanotaan, että palosta leviää terveydelle vaarallista savua keskusta-alueella. Ihmisiä kehotetaan välttämään liikkumista Savolan alueella.

Pelastuslaitos kehottaa alueen asukkaita pysymään sisällä ja sulkemaan ilmanvaihdon.

Pelastuslaitoksen mukaan tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Paikalla on useita pelastusyksiköitä, ja sammutustöiden kerrotaan jatkuvan pitkään.

Koripallomaajoukkue kohtaa Ruotsin MM-karsinnassa

Suomen miesten koripallomaajoukkue isännöi Ruotsia kello 18.30 Espoossa alkavassa MM-karsintaottelussa. Suomi tavoittelee paikkaa elokuussa alkavaan MM-jatkokarsintaan, johon alkulohkon sarjapisteet kulkevat mukana.

Suomi ja Ruotsi kohtasivat MM-karsinnassa ensimmäisen kerran viime marraskuussa, jolloin Ruotsi voitti pistein 72–62.

Sunnuntaina Suomi pelaa vieraskentällä Kroatiaa vastaan.