Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korotettua matkakuluvähennystä voi hyödyntää heinäkuun alusta lähtien – ennakonpidätysprosentti voi laskea uudella verokortilla

Korotettua matkakuluvähennystä voi Verohallinnon mukaan hyödyntää verotuksessa heinäkuun alusta lähtien.

Hallitus päätti keväällä korottaa kodin ja työpaikan välisten matkakulujen vähennyksen enimmäismäärän 7 000 eurosta 8 400 euroon täksi vuodeksi. Samalla oman auton käytöstä tehtävä vähennys nousee 5 sentillä kilometriä kohti niin, että se on loppuvuonna 30 senttiä kilometriä kohden.

Enimmäismäärä on kuitenkin joka tapauksessa 8 400 euroa, selventää ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta STT:lle.

Korotettu kuluvähennys voi laskea ennakonpidätysprosenttia loppuvuodelle, kun hakee uuden verokortin. Tilapäisen korotuksen taustalla ovat energian hinnannoususta johtuneet kohonneet matkakustannukset.

Keskimääräinen hyöty 240 euroa

Verohallinnon arvion mukaan noin 600 000 ihmisen kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat niin suuret, että korotetusta kuluvähennyksestä on heille hyötyä. Ylitalo arvioi, että täyden matkakuluvähennyksen saavalle hyöty on noin 500–600 euroa. Heitä on Suomessa noin 30 000.

– Suurimmalla osalla hyöty tulee siitä, että joutuu käyttämään omaa autoa ja saa sen viiden sentin korotuksen, Ylitalo kertoi.

Verottaja arvioi, että keskimääräinen hyöty on 240 euroa niille, jotka ovat oikeutettuja vähennykseen.

Veronmaksajat hakevat Ylitalon mukaan yleisimmin vähennyksiä julkisen kulkuneuvon käytöstä, koska verottaja huomioi matkakulut ensisijaisesti halvimman käytössä olleen julkisen kulkuneuvon mukaan.

Oman auton käytöstä saa kodin ja työpaikan väliselle matkalle vähennyksen, jos esimerkiksi julkista kulkuneuvoa ei ole käytettävissä tai odotusaika meno-paluumatkalla on vähintään kaksi tuntia.

Korotetut vähennykset koskevat koko vuotta

Valtiovarainministeriön mukaan korotettua vähennystä sovelletaan takautuvasti koko vuodelle lopullisessa verotuksessa. Työpaikan ja kodin väliset matkakulut pitää ilmoittaa viimeistään keväällä 2023 veroilmoitukseen.

Verohallinnon mukaan kodin ja työpaikan välisiä matkakuluvähennyksiä ovat hakeneet eniten pienituloiset.