Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojaa kotisi matkan ajaksi ja estä asuntomurto ennalta – katso poliisin vinkit

Ihmiset käyvät nyt runsaasti kesälomilla, jonka takia moni koti jää pitkäksi aikaa vahtimatta. Pitkään asumattomana oleva asunto on altis murtovarkauksille. Poliisi antaa vinkkejä asuntomurtoriskin pienentämiseen.

Jos asuntoon ei jää ketään matkan ajaksi, tulevaa tai meneillään olevaa matkaa ei kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.

Arvo-esineet kannattaa laittaa piiloon siten, ettei niitä havaitse ainakaan ikkunoista sisään katsomalla. Tyypillisimmin murtovarkaat anastavat koruja, käteistä, aseita, elektroniikkaa sekä muuta arvo-omaisuutta.

Ennen matkalle lähtöä kannattaa myös ottaa talteen puhelimien, tablettitietokoneiden ja muiden laitteiden tunnisteet, jotta poliisi voi yrittää paikantaa ne mahdollisen anastuksen jälkeen. Laitteiden omat sovellukset ja suurimman osan laitteista omistaja voi itsekin paikantaa. Laitteet kannattaa myös suojata hyvin, jotta niissä oleva tieto ei päädy rikollisille.

Matkalle lähtiessä asunto olisi hyvä jättää mahdollisimman asutun näköiseksi. Mikäli naapuruussuhteet ovat hyvällä mallilla, kannattaa naapureiden kanssa sopia esimerkiksi pihan hoitamisesta ja postin noutamisesta. Naapuria voi myös samalla pyytää pitämään tyhjänä olevaa asuntoa hieman silmällä epäilyttävän toiminnan osalta.

Vara-avainta ei myöskään tule jättää tekokiven alle pihapiiriin vaan mieluummin jonkun luotettavan henkilön haltuun.