Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Mehiläisen ajanvaraukseen ilmestyi haamuvarauksia – epäily venäläisestä kyberhäirinnästä

Lääkäriasema Mehiläisellä on viikonlopusta lähtien nähty valheellisia ajanvarauksia, kertoo Iltalehti.

Nimettömänä pysyvä, Mehiläisellä työskentelevä lääkäri kertoo Iltalehdelle, että varauksia on tehty venäläisillä nimillä potilaille, jotka eivät kuitenkaan saavu paikalle vastaanotolle.

Netissä tehtyihin varauksiin täytetyt tiedot ovat olleet epämääräisiä. Osalla potilaista on venäläinen kotiosoite, mutta varauksissa on esiintynyt myös täysin tekaistuja, suomalaisia osoitteita. Lisäksi potilaiden suomalaiset henkilötunnukset ovat olleet keksittyjä, samoin puhelinnumerot.

Mehiläisen tietohallintojohtaja Kalle Alppi kommentoi Iltalehdelle, että varaukset on tosiaan tehty venäläisistä IP-osoitteista, mutta tekijästä tai motiivista ei ole tietoa. Tapaus herättää kuitenkin epäilyjä siitä, että se kytkeytyy laajempaan kyberhäirintään.

– Kyberturvallisuuskeskus on kehottanut organisaatioita tarkkaavaisuuteen, sillä kansainvälinen turvallisuustilanne voi aiheuttaa mahdollisia heijastevaikutuksia myös Suomeen, Alppi toteaa.

Vaikuttaakin siltä, että kyseessä on jonkinlainen trollien temppu, jolla pyritään tekemään kiusaa ja vaikeuttamaan ihmisten hoitoon pääsyä. Näin arvelee myös Iltalehden haastattelema lääkäri.