Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksalaislehti Die Welt lisätty Venäjällä kiellettyjen uutissivustojen listalle – suomalaismedioista kielletty ainakin Yle, HS ja Ilta-Sanomat

Saksalaislehti Die Weltin verkkosivut on estetty Venäjällä, kertoivat venäläiset uutistoimistot sunnuntaina.

Pääsy uutissivustolle evättiin Venäjän sääntelyviranomaisen pyynnöstä. Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat, etteivät he päässeet saksalaislehden verkkosivuille älypuhelimillaan tai tietokoneillaan.

Venäjän kieltämien länsimaisten uutissivustojen lista on kasvanut sen jälkeen, kun maa hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Useat länsimaiset uutissivustot ovat alkaneet hyökkäyssodan myötä kirjoittamaan uutisia myös venäjän kielellä. Venäjä itse sensuroi vahvasti omien medioidensa uutisia ja hyökkäyssodasta levitetään valtion medioissa propagandaa. Suurin osa riippumattomista tiedoista on tukahdutettu Venäjällä.

Venäjänkieliset artikkelit veivät suomalaisia uutissivustoja Venäjän kieltolistalle

Ylen verkkosivuille ei enää pääse Venäjällä, kertoi Ylen uutiset kesäkuun alussa. Esimerkiksi Ylen suomen-, venäjän-, ruotsin- ja englanninkielisten uutisten sivuille ei enää pääse.

Lisäksi Venäjällä kiellettyjen uutissivustojen rekisterissä ovat ainakin Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat. Syynä estoon ovat medioiden venäjänkieliset artikkelit, joissa kerrotaan Venäjän toimista Ukrainassa.

Myös nyt kieltolistalle lisätty Die Welt on julkaissut hyökkäyssodan alkamisen jälkeen venäjänkielisiä artikkeleita.

Die Welt kertoi huhtikuussa ottaneensa palkkalistoilleen venäläisen toimittajan Marina Ovsjannikovan. Hän nousi julkisuuteen protestoituaan Ukrainan sotaa vastaan Venäjän television suorassa uutislähetyksessä. Ovsjannikova ilmestyi maaliskuussa Venäjän television pääuutislähetyksen uutisankkurin taakse pidellen kylttiä, jossa luki: "Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan".

29 brittitoimittajaa "mustalle listalle"

Venäjällä rajoitettujen uutissivustojen joukossa ovat lisäksi ainakin BBC:n venäjänkieliset sivut sekä saksalainen Deutsche Welle.

Länsimaisten uutissivustojen kieltojen lisäksi Venäjä on muun muassa lisännyt 29 brittitoimittajaa "mustalle listalle". Useat BBC:n, Financial Times -lehden ja Guardian-lehden toimittajat saivat maahantulokiellon Venäjälle kesäkuussa.

Listalla olevat brittitoimittajat ovat olleet mukana väärän ja yksipuolisen tiedon tarkoituksellisessa levittämisessä Venäjästä sekä Ukrainan ja Donbassin alueen tapahtumista, Venäjän ulkoministeriö väitti tiedotteessaan.