Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Washington Post: Isis aikoi iskeä joukkotuhoaseilla Eurooppaan

Terroristijärjestö Isis suunnitteli joukkotuhoaseiden käyttöä erityisesti Länsi-Euroopassa, Washington Post uutisoi maanantaina.

Kohteena olisivat uutisen mukaan olleet erityisesti suurkaupungit ja Yhdysvaltain sotilastukikohdat mantereella, tai sopivat sotilaskohteet muualla.

– He aikoivat lopulta iskeä helpoimpaan kohteeseen, Postin haastattelema nimetön lähde kertoi haastattelussa.

Apunaan Isiksellä oli Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin kemiallisten aseiden ohjelmassa mukana ollut insinööri Salih al-Sabawi.

Postin mukaan Sabawin rekrytoi kesällä 2014 suoraan Isiksen perustaja ja ensimmäinen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi.

Puoli vuotta myöhemmin Isis oli valmistanut Sabawin johdolla jo sinappikaasua sekä kloorilla ladattuja pommeja ja raketteja.

Sinappikaasu ja kloori ovat jo ensimmäisessä maailmansodassa käytössä olleita kuolettavia taistelukaasuja, mutta Postin haastattelemien kurdi- ja Yhdysvaltalaistiedustelulähteiden mukaan terroristijärjestön suunnitelmat olivat kauaskantoisempia.

Salamurha pysäytti ohjelman ennen kuin se kunnolla alkoi

Sabawin titteli Isiksen sisällä oli kemiallisten- ja biologisten aseiden valmistuksen emiiri, Washington Postin näkemän Irakin kurdien tiedusteluraportin mukaan. Sabawi valmisti kemiallisia aseita laboratoriossaan vasta vallatun Mosulin yliopiston tiloissa.

Tiedustelulähteiden mukaan hänen tarkoituksenaan oli valmistaa bakteeripohjaista botuliini-hermomyrkkyä sekä myrkyllistä risiiniä, jota esimerkiksi Neuvostoliitto käytti salamurhissa kylmän sodan aikana. Tarkoitus oli myös valmistaa myöhemmin pernaruttoa.

Postin lähteiden mukaan Isisin tarkoituksena oli kasata massiiviset varastot näitä joukkotuhoaseita käytettäväksi sekä Isiksen taistelurintamilla, että terroristi-iskuissa.

Suunnitelmat jäivät kuitenkin suurimmaksi osaksi toteutumatta, sillä Yhdysvaltain erikoisjoukot salamurhasivat Sabawin 2015 yhteistyössä kurdien peshmerga-joukkojen kanssa.