Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän valtiovarainministeri huolestui liian vahvasta ruplasta – Peskov: ”Ei pidä tunteilla”

Liian vahva rupla huolestuttaa Venäjällä. Valtiovarainministeri Anton Siluanov on Kommersantin mukaan sanonut, että nykykurssi tuo negatiivisia budjettivaikutuksia ja Venäjän vienti kärsii.

Lehden mukaan rupla on vahvistunut ennätyskorkealle ”kaupparajoitusten vuoksi”. Todellisuudessa rupla on vahvistunut pitkälti, koska maahan virtaa länsivaluuttaa Venäjän uusien kaasumaksusääntöjen ansiosta.

Venäjän viranomaiset keskustelevat nyt ruplan heikentämisestä. Venäjän keskuspankki vastustaa kuitenkin valuuttakurssien ”manuaalista säätelyä” eli toivoo sen määrittyvän vaihdon mukaan.

Samaan aikaan ruplan kurssi on korkealla, koska Venäjä on edellyttänyt keväästä saakka, että kaasu maksetaan ruplissa, jolloin kaasua ostavat joutuvat vaihtamaan valuuttaa Moskovan pörssissä rupliin.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi venäläistoimittajien tapaamisessa, ettei halua kertoa optimaalisia valuuttakursseja. Hän myönsi kuitenkin, että asia on Venäjälle tärkeä.

– Meillä ei ole oikeutta ilmaista haluttujen valuuttakurssien, edes ruplan, tarkkoja määritelmiä. Ruplan liiallinen vahvistuminen on kuitenkin hallituksen, megasääntelijämme, erityishuomion aihe. Ja tämä asia on todella korkealla agendalla, Peskov kommentoi Kommersantin mukaan valtiovarainministerin huolta.

Dollarin heikon kurssin hän viittasi liittyvän ”talouden toimivuuteen”.

– Dollarin heikkenemisen ei pitäisi aiheuttaa tunteita, Peskov sivalsi.