Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:lta puoli miljardia euroa lisää sotilasapua Ukrainalle – Borrell painotti, että eurooppalaiset eivät saa väsyä tukemaan Ukrainaa

EU:n ulkoministerit ovat sopineet, että Ukrainalle toimitetaan 500 miljoonan euron arvosta sotilasapua. Asiasta kertoi maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel uutistoimisto DPA:n mukaan.

Ulkoministerit keskustelivat myös uusista talouspakotteista Venäjää vastaan. Esillä on muun muassa kielto ostaa kultaa Venäjältä. G7-maat päättivät vastaavasta toimesta jo aiemmin.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell painotti ministerikokouksen jälkeen, että eurooppalaiset eivät saa väsyä ponnisteluihin nujertaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Hän varoitti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii hyödyntämään "demokraattista väsymystä".

– Tämä on testi yhteiskuntiemme kestävyydelle. Meidän on oltava tarpeeksi kovia pitääksemme (päätöksistä) kiinni. Meillä ei ole vaihtoehtoa – eikä ole myöskään ukrainalaisilla, Borrell sanoi.

"EU:n uskottavuus pelissä"

Borrell vakuutti aikaisemmin, että Venäjän-vastaiset pakotteet toimivat eikä niistä olla luopumassa.

– Jotkut Euroopan johtajista ovat olleet sitä mieltä, että pakotteet olivat virhe ja erehdys. No, minusta ne eivät olleet erehdys. Meidän oli asetettava ne ja tulemme jatkamaan niitä, Borrell sanoi.

Myös Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn puolusti pakotteita.

– Niistä luopuminen olisi kuolettavaa. Uskottavuutemme on pelissä. Normaalisti käyttäisimme diplomatiaa ja YK:ta oikaistaksemme tilanteen, mutta nämä eivät ole normaaleja aikoja. Elämme aikaa, jossa vallitsevat viidakon lait, Asselborn sanoi.

Unkarin pääministeri Viktor Orban väitti perjantaina, että EU vahingoittaa pakotteillaan vain omaa talouttaan.

– Brysselissä luultiin, että pakotepolitiikka vahingoittaisi Venäjää, mutta se vahingoittaa enemmän meitä, Orban sanaili.

Orbanin mukaan Eurooppa "ampui itseään keuhkoihin" pakotteilla, jotka vahingoittavat varsinkin energiatoimituksia.

Maanantain kokoukselta ei odotettu uusien pakotepäätösten tekemistä vaan keskustelun avaamista uusista toimista.

EU:lle enemmän kaasua Azerbaidzhanista

Maakaasutoimitukset ovat muodostuneet aseeksi Venäjän ja Euroopan välillä sen jälkeen, kun presidentti Putin lähetti Venäjän joukkoja Ukrainaan 24. helmikuuta.

Venäjä on alkanut vähentää kaasutoimituksiaan estääkseen EU-maita täydentämästä varantojaan. Tämän vuoksi Euroopan komissio valmistelee kaasun kysynnän vähentämisen suunnitelmaa, jotta EU selviää ensi talvesta.

EU yrittää korvata venäläistä energiaa hankkimalla lisää kaasua Azerbaidzhanista. EU ja Azerbaidzhan allekirjoittivat maanantaina sopimuksen kaasun tuonnin kaksinkertaistamisesta Kaspianmeren maasta.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen allekirjoitti Bakun-vierailullaan Azerbaidzhanin presidentin Ilham Alijevin kanssa muistion "strategisesta kumppanuudesta energia-alalla". Von der Leyenin mukaan kaasutoimitukset Azerbaidzhanista EU-alueelle kaksinkertaistetaan muutaman vuoden kuluessa.

Sopimuksessa määriteltiin Azerbaidzhanin, Georgian, Turkin ja Kreikan läpi kulkevan eteläisen kaasureitin toimitukset kasvatettavaksi 20 miljardiin kuutiometriin vuodessa.

– Ensi vuodesta lähtien pitäisi päästä jo 12 miljardiin kuutiometriin, von der Leyen sanoi.

Viime vuonna Azerbaidzhan toimitti länsimaihin noin kahdeksan miljardia kuutiometriä maakaasua.