Euroopan kaasupulaa aiheuttava turbiini onkin nyt Saksassa jumissa – eikö Venäjä haluakaan takaisin?

Nord Streamin surullisen kuuluisa, aiemmin Kanadaan jumahtanut Venäjältä Eurooppaan kaasua tuovan putken turbiini onkin nyt jumissa Saksassa.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Joskus tulee vaikutelma, että Venäjä ei halua ottaa sitä takaisin, Saksan talousministeri Robert Habeck totesi Reutersin mukaan.

Yksi Reutersin nimetön lähde toteaa, että ”Moskova ei ole toimittanut tarvittavia asiakirjoja, jotta turbiini voidaan viedä Venäjälle.

Toimituksen tarkka määränpää puuttuu, sekä tieto, minkä tulliaseman kautta se toimitetaan.

– Tämä tarkoittaa, että teknisillä ongelmilla onkin poliittinen tausta, joka heikentää Euroopan energiavarmuutta, saksalaisministeri Habeck taas lisäsi Reutersin mukaan.

Saksalaisen Siemensin huoltoyhtiön Reuters kertoo viestineen, että normaalioloissa turbiinien huolto on sille rutiinitoimenpide.

– Haluaisimme toimittaa turbiinin perille käyttöpaikkaansa mahdollisimman nopeasti, mutta palautukseen kuluva aika ei ole yksinomaan meidän hallinnassamme.

Venäläinen kaasujätti Gazprom taas on valittanut aiemmin, ettei ole saanut Siemensiltä haluamiaan laitteisiin liittyviä asiakirjoja ja näiden puute vaikuttaa Nord Streamin turvallisuuteen ja toimintavarmuuteen.

Venäläinen uutistoimisto Tass taas muistuttaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin todenneen, kuinka Nord Streamin kapasitetti pysyy vajaana, kunnes turbiini on palautettu.

– Heinäkuun lopussa pitäisi lähettää toinenkin osa korjattavaksi, Putin on myös sanonut Tassin mukaan.

Epäselvää on, mihin asiakirjoihin Gazprom viittaa kertoessaan, ettei ole saanut niitä toistuvista pyynnöistä huolimatta Siemensiltä. Asiasta uutisoi aiemmin myös Telegramissa esimerkiksi venäläinen talouslehti RBK.

Haluaako Gazprom Siemensiltä samalla nyt myös vakuuden, että tulevatkin osat palautetaan, eivätkä ne jumitu jonnekin pakotteiden vuoksi? Eri tahot viestivät ”asiakirjoista”, mutta on epäselvää, mihin asiakirjoihin kukakin tarkalleen viittaa.

Nyt Saksassa jumittava Nord Streamin osa oli aiemmin jumissa Kanadassa, joka katsoi sen kuuluvan Venäjälle asetettuihin pakotteisiin tämän hyökättyä Ukrainaan. Saksan pyynnöstä ja EU:n vakuuttelusta, ettei osa kuulu pakotteisiin, Kanada suostui palauttamaan osan. Ukraina vastusti palautusta.

Venäjä käynnisti eilen Nord Stream 1:n toiminnan. Gazprom laski kuitenkin kesäkuusta heinäkuun 10. päivään asti putken kapasiteettia 40 prosenttiin normaalista. Syyksi se ilmoitti, että keskeisiä osia on huollossa.

Heinäkuun 11. päivästä putki oli ennakolta ilmoitetussa huollossa kymmenen päivää ja kaasun tulo siitä Eurooppaan oli kokonaan poikki. Nyt kaasua pitäisi virrata taas 40 prosenttia normaalikapasiteetista, mutta tarve on toistaiseksi paljon suurempi.

Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin tytäryhtiö saksalainen energiajätti Uniper on riippuvainen venäläiskaasusta. Saksa on luopunut asteittain ydinvoimasta ja tarvitsee toistaiseksi kipeästi venäläisenergiaa.

Uniper joutuu myymään asiakkaille kaasua edullisemmin kuin mitä itse siitä maksaa. Tämä on ajanut Uniperin vaikeuksiin, jotka kuormittavat sen pääomistaja Fortumia. Asiaan etsitään ratkaisua Suomen ja Venäjän hallituksia myöten.

Reutersin mukaan Saksan talousministeri totesi torstaina, että Saksan hallitus neuvottelee putken paluumatkasta tiiviisti huoltoyhtiö Siemensin kanssa ja hallitus kertoo kun turbiini on Venäjällä ja luovutettu Gazpromille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka