Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä ja Ukraina sopivat viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat perjantaina Istanbulissa YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ja Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov allekirjoittivat kumpikin erillisen, mutta samansisältöisen dokumentin, koska ukrainalaiset eivät halunneet nimeään samaan paperiin venäläisten kanssa.

– Tänään Mustallamerellä on majakka: toivon majakka, mahdollisuuksien majakka, vapautuksen majakka. Se tuo helpotuksen lähellä konkurssia oleville kehittyville maille ja nälänhädän partaalla oleville kaikkein haavoittuvimmille ihmisille, kommentoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sopua perjantaina.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kirjoitti Twitterissä arvostavansa Guterresin ponnisteluja ja muistutti samalla, että YK:lla on keskeinen rooli, kun kriisiin etsitään nopeita ratkaisuja.

Britannia: Venäjän on pidettävä sanansa

EU vaati heti sopimuksen synnyttyä sen välitöntä toimeenpanoa. Unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi pitävänsä sopimusta askeleena oikeaan suuntaan.

Britannia puolestaan onnitteli Turkkia ja YK:ta, koska ne olivat onnistuneet neuvottelujen välittämisessä.

– Venäjän presidentti Vladimir Putinin raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on syössyt maailman köyhimpiä ja haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä tilanteeseen, jossa he ovat vaarassa jäädä ilman ruokaa, ulkoministeri Liz Truss sanoi lausunnossaan.

– Nyt tämä sopimus on pantava toimeen. Tulemme pitämään Venäjää tarkasti silmällä ja toivomme, että se toimii niin kuin on luvannut, ulkoministeri jatkoi.

Yhdysvallat toivoi, että sopimus pannaan nopeasti täytäntöön, jotta kaikkein haavoittuvimmat eivät ajautuisi entistä syvemmälle epävarmuuteen ja aliravitsemukseen.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi toivovansa, että viljaa saadaan sinne, missä sitä tarvitaan, vaikkei uskonutkaan Venäjän aikeiden vilpittömyyteen.

– Kanadan usko Venäjän luotettavuuteen on käytännöllisesti katsoen nolla, Trudeau sivalsi.

Ukraina oli Kanadan linjoilla.

– Ukraina ei luota Venäjään. En usko, että kellään on syytä luottaa Venäjään. Me panemme toivomme YK:hon tämän sopimuksen kantavana voimana, sanoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Viljan laivaus täyteen vauhtiin ensi kuussa?

Venäjän mukaan viljakuljetukset voidaan aloittaa jo muutaman päivän kuluessa. Puolustusministeri Shoigu lupasi, ettei Venäjä käytä hyväkseen niitä vesireittejä satamiin, joilta Ukraina raivaa merimiinat.

Sopimuksen mukaan Mustallemerelle perustetaan turvakäytäviä, joita pitkin ukrainalaisalukset voivat purjehtia kolmesta nimetystä satamasta. Osapuolet sopivat, ettei laivoja häiritä.

Istanbuliin perustetaan yhteinen komentokeskus, joka valvoo laivausta ja ratkaisee mahdolliset kiistat.

YK:n mukaan viljan laivaaminen saattaa käynnistyä kunnolla vasta ensi kuussa. Ukraina lähettänee ensin muutamia testialuksia varmistaakseen, että sopimus pitää.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak varoitti, että Venäjän mahdollisiin sopimusrikkomuksiin vastataan heti sotilasvoimalla.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet viljantoimitukset.