Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Venäjä tehnyt ohjusiskun Odessan satamaan – "Nämä roistot allekirjoittavat sopimuksia toisella kädellä ja ohjaavat ohjuksia toisella"

Ukrainan läntisessä Odessan kaupungissa tapahtui aikaisin lauantaiaamuna useita räjähdyksiä. Asiasta kertoo BBC ja Reuters.

Ukrainan asevoimat kertovat Telegramissa, että Venäjä käytti iskussa Kalibr-risteilyohjuksia. Asevoimien mukaan kaksi ohjuksista osui sataman infrastruktuuriin.

Perjantaina tehdyn sopimuksen ehtojen mukaan Venäjä suostui olemaan kohdistamatta hyökkäyksiä satamiin viljatoimitusten aikana.

Paikallinen kansanedustaja Oleksiy Honcharenko kirjoitti Telegramissa, että kaupungissa on tapahtunut kuusi räjähdystä ja että sen satama oli syttynyt tuleen hyökkäyksen jälkeen.

Honcharenko lisäsi, että Ukrainan ilmapuolustus ampui alas useita muita ohjuksia.

– Nämä roistot allekirjoittavat sopimuksia toisella kädellä ja ohjaavat ohjuksia toisella, hän kirjoitti.

– Tarvitsemme siis lentokoneita ja meidän on upotettava koko Venäjän federaation Mustanmeren laivasto. Tämä on paras järjestely viljan viennille.

Kiovan ja Moskovan viranomaiset allekirjoittivat perjantaina sopimuksen Ukrainaan loukkuun jääneen viljan viennin sallimisesta.

Diplomaattien mukaan Venäjä sopi, ettei se kohdista satamiin lähetysten aikana, ja Ukraina lupasi ohjata rahtilaivoja miinoitetuilla vesillä.

Sopimukset koskevat Odessaa sekä kahta sen naapurisatamaa.

Ukraina on vedonnut YK:hon ja Turkkiin, että nämä varmistaisivat Venäjän noudattavan sopimusta.

Ukrainan mukaan ohjusiskulla Venäjän presidentti Vladimir Putin "sylki kasvoihin" YK:ta ja Turkkia, jotka olivat järjestämässä sopimusta viljanviennin jatkamisesta. Ukraina myös ilmoitti, että Venäjä on yksin syypää, jos sopimus kaatuu ja seurauksena on globaali ruokakriisi.

Sopimuksen on määrä kestää 120 päivää. Istanbuliin perustetaan koordinointi- ja seurantakeskus, jossa työskentelee YK:n, Turkin, Venäjän ja Ukrainan virkamiehiä.