Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Ensimmäiset viljalastit lähtevät satamista tällä viikolla

Ukraina aikoo aloittaa viljatoimitukset maan satamista tällä viikolla, kertoi maan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov maanantaina.

– Tämä on hyvin yksinkertaista. Olemme allekirjoittaneet sopimuksen YK:n ja Turkin kanssa. Jos osapuolet takaavat turvallisuuden, sopimus toimii. Jos näin ei tapahdu, tästä ei tule mitään, Kubrakov kiteytti.

Kubrakovin mukaan merimiinat raivataan viljalaivojen reiteiltä ja Ukrainan sotalaivat saattavat rahtilaivoja, jotka kuljettavat viljan lisäksi myös lannoitteita.

Ensimmäiset viljalaivat lähtevät matkaan Tshornomorskin satamasta, minkä jälkeen kuljetukset aloitetaan myös Odessasta. Viimeisenä kolmikkoon liittyy Pivdennyin satama.

Infrastruktuurista vastaavan ministerin Juri Vaskovin mukaan viljanvienti kaikista kolmesta satamasta voisi olla käynnissä kahden viikon sisällä.

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat perjantaina Istanbulissa YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä. Ukrainan viljakuljetukset meritse ovat olleet pysähdyksissä Venäjän hyökättyä maahan helmikuussa.

Sopimuksesta huolimatta Venäjä iski Mustanmeren rannalla Odessan kaupungin satamaan ohjuksin lauantaina.

Kremlin mukaan iskut eivät vaikuta viljan laivaukseen

Venäjän mukaan Odessan satamaan tehtyjen ohjusiskujen ei pitäisi vaikuttaa viljasopimukseen. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan iskut oli suunnattu puhtaasti sotilaskohteisiin, eivätkä ne siten ole kytköksissä viljanvientiin.

Kongossa maanantaina vierailulla ollut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov korosti hänkin, ettei iskussa vahingoitettu viljasiiloja tai sitä osaa Odessan satamasta, jota käytetään viljan vientiin. Lavrovin mukaan iskukohteet olivat "merkittävän matkan päässä" viljaterminaaleista.

– Mikään Venäjän hyväksymistä velvoitteista ei estä meitä jatkamasta erikoissotilasoperaatiotamme, Lavrov sanoi käyttäen Venäjän omaksumaa kiertoilmausta hyökkäyssodalle.

Ukraina kertoi tuhonneensa kymmeniä venäläisten ammusvarikkoja

Ukraina kertoi maanantaina tuhonneensa kymmenittäin venäläisiä ammusvarikkoja uusilla, lännestä saaduilla Himars-raketinheittimillä. Venäjä puolestaan väitti tuhonneensa Länsi-Ukrainassa sijainneen ammusvarikon, jossa säilytettiin Himars-raketinheittimien ammuksia.

Väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukraina on toivonut Yhdysvaltojen lähettävän sille lisää pitkälle kehitettyjä raketinheitinjärjestelmiä, jotka sen mukaan voivat olla ratkaisevia sodan lopputuloksen kannalta.

Puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi viime viikolla, että hän toivoo Yhdysvaltojen lähettävän jopa sata Himars-järjestelmää.