Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeriö ehdottaa ylimääräistä lapsilisää sekä matkakuluvähennyksen korotuksen ja jakeluvelvoitteen alentamisen jatkamista

Hintojen noususta johtuen valtiovarainministeriö esittää toimia ensi vuodelle. Ensinnäkin matkakuluvähennyksen tavanomaista suurempaa enimmäismäärää jatkettaisiin ensi vuonna. Vähennys pysyisi vähintään 30 sentissä kilometriltä. Tämä on astunut voimaan jo tänä vuonna heinäkuun alusta.

Lisäksi jakeluvelvoitteen alentamista ehdotetaan jatkettavaksi myös ensi vuonna.

– Tämä on ollut toimi, joka bensapumpuilla on näkynyt hinnanalennuksena, ja se on ollut kustannustehokas vaihtoehto, joka ei valtion kassan tuloja heikennä, sanoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Hän esitteli valtiovarainministeriön (VM) ehdotusta ensi vuoden valtion talousarviosta torstaina iltapäivällä.

Seuraavien viikkojen aikana on tarkoitus myös selvittää mahdollisia toimia korkean sähkön hinnan vaikutusten lievittämiseksi.

Lisäksi ehdotetaan ylimääräisen lapsilisän maksamista joulukuussa. Se koskisi myös suurituloisia lapsiperheitä.

– Katsoin arvovalintana, että tämä esitys koskettaisi nyt kaikkia suomalaisia lapsiperheitä. Arvioin, että näiden koronavuosien jälkeen satsaus lapsiin ja nuoriin olisi paikallaan, hän sanoi.

Ehdotus ei sinänsä koske ensi vuoden budjettia, koska rahat käytettäisiin jo tänä vuonna.

Ylimääräinen lapsilisä tarkoitus maksaa joulukuussa

Saarikon mukaan ylimääräinen lapsilisä ei kasvata uutta velkaa, mutta se on varmasti jostain muusta pois.

Saarikon mukaan ehdotettu lapsilisä poikkeaisi tavallisesta lapsilisästä siten, ettei se leikkaisi toimeentulotukea. Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen sanoo, että tämä edellyttää lakimuutosta ja myös mahdollisia muutoksia Kelan tietojärjestelmiin.

Ylimääräinen lapsilisä on tarkoitus maksaa joulukuussa ja se on tarkoitus maksaa jokaisesta lapsesta.

– Katson oikeudenmukaiseksi sen, että lapsilisän ylimääräinen korotus olisi kaikille lapsiperheille yhtä suuri, myös niille, joiden perheessä turvaudutaan toimeentulotukeen, Saarikko sanoo.

Alijäämä uhkaa kasvaa tulevina vuosina

Ensi vuoden budjettiehdotuksen loppusumma on 79,5 miljardia euroa. Ehdotus on 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Määrärahatasoa nostaa erityisesti sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisen siirtyminen kunnilta valtion rahoittamien hyvinvointialueiden vastuulle. Alijäämä uhkaa kasvaa tulevina vuosina, koska ikääntyneistä aiheutuu menoja, Saarikko kertoi.

Saarikko sanoi tummien pilvien lisääntyneen taloudellisen tilanteen osalta. Hänen mukaansa näyttää siltä, että hintojen nousu uhkaa pitkittyä ja talouden kasvu sen myötä hyytyä. Taantuman riski on hänen mukaansa kohonnut.

Talouden tilan hän sanoi muuttuneen nopeasti kesänkin aikana ja huonompaan suuntaan.

Budjetoitu valtionvelka nousee arviolta 144 miljardiin euroon ensi vuoden lopussa.

Ei ehdotusta ansiotuloverotuksen kevennyksestä

Ansiotulojen verotukseen VM ei päätynyt esittämään kevennystä. Saarikko sanoi jo eilen toimittajille, että isoihin veronkevennyksiin hän suhtautuu varauksellisesti.

– Jätämme tuon harkintaan ja seuraamme tarkkaan talouden kehitystä. Saamme käyttöömme lähiviikkoina uusimmat ennusteet talouden tilanteesta. Saamme myös lisää tietoa, minkälaisissa tunnelmissa palkkaratkaisuja eri liitoissa ja eri tahoilla valmistellaan, hän sanoi.

Saarikko on linjannut jo aiemmin, että näkee selvän kytkyn palkkamaltilla ja työmarkkinaratkaisuilla. Hänen mukaansa ansiotuloverotuksen kevennys olisi mahdollista vain, jos voidaan olla varmoja, että työmarkkinajärjestöt sopivat järkevästä palkkaratkaisusta syksyllä. Hän on korostanut myös, että mahdollinen veronalennus kannattaisi toteuttaa vasta, jos taantuman uhka Suomessa suurenee.

Ansiotuloverojen mahdollisen kevennyksen mittakaavasta ja ajoituksesta on hänen mukaansa perusteltua keskustella koko hallituksen budjettiriihessä.

Pääministeripuolue SDP on kannattanut kevennystä ansiotuloverotukseen pieni- ja keskituloisille, eläkeläiset mukaan lukien.

Polttoaineveroon valtiovarainministeriö ei myöskään esittänyt alennusta.

– Emme voi olla varmoja, että se näkyisi bensatankeilla, Saarikko sanoi.

Poliisien rahoitustasoa esitetään nostettavaksi

Saarikko sanoi, että ministeriö puoltaa nyt vain välttämättömiä menolisäyksiä ensi vuodelle. Muun muassa poliisien rahoitustasoa nostetaan 17,5 miljoonalla eurolla, jotta poliisin toiminnan taso säilyy tämän vuoden tasolla ja poliisien määrä pysyy vähintään 7 500 henkilötyövuodessa.

Perjantaina julkistetaan koko ministeriön ehdotus. Ensi vuoden budjetista sovitaan kuitenkin lopullisesti vasta koko hallituksen kesken. Hallitus neuvottelee kuun vaihteessa valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta niin sanotussa budjettiriihessään.

Keskeiseksi teemaksi noussee hintojen nousun kanssa painiskelevien kansalaisten tilanteen helpottaminen. Puolueet ovat väläytelleet monenlaisia toimia mahdollisina vastauksina hintojen nousuun.

Taloustieteilijät ovat varoitelleet merkittävistä veronalennuksista tai muista helpotuksista kesken korkeasuhdanteen.

Suomen turvallisuutta halutaan parantaa yhteensä kahdella miljardilla

Poliisien rahoituksen lisääminen ei ole ainoa keino, jolla Suomen turvallisuutta yritetään ehdotuksessa parantaa. Yhteensä budjettiehdotuksessa esitetään, että Suomen turvallisuutta parannetaan kahdella miljardilla.

– Puolustusministeriön hallinnonalalle ja Rajavartiolaitokselle ehdotetaan yhteensä noin miljardia euroa keväällä päätetyn mukaisesti, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Kyberturvallisuusuhkiin varautumiseksi ehdotetaan yhteensä noin 56 miljoonaa euroa. Huoltovarmuuteen, puhtaita teknologioita ja energiaomavaraisuutta koskevaan kokonaisuuteen ehdotetaan lähes 220 miljoonan euron määrärahoja.

Budjetissa esitetään toimia, joilla voitaisiin parantaa itäisen Suomen ahdinkoa. Tarkoitus on, että Saimaan kanavan muutostöiden perumisesta säästynyt rahoitus kohdennetaan itäisen Suomen elinvoiman edistämiseksi.

Lisäksi rahaa luvataan myös poikkimaantiehankkeen toteuttamiseen Stora Enson tehtaan ja Oulun sataman välillä, jos Stora Enso toteuttaa merkittävän uuden investoinnin.

Budjettiriiheen mennessä olisi löydyttävä ratkaisuita sote-alan työvoimapulaan vastaamiseksi

Saarikko sanoi myös, että budjettiriiheen mennessä on löydyttävä nopeat ja konkreettiset toimenpiteet siihen, miten sote-henkilöstön saatavuutta parannetaan. Hallitus asetti edellisessä budjettiriihessä työryhmän, jonka tehtävänä on ollut miettiä keinoja sen turvaamiseksi, että sote-alan henkilöstöä riittää jatkossakin.

Työryhmä ei ole Saarikon mukaan kuitenkaan antanut asiasta mitään esityksiä.

Saarikko sanoo, ettei työ ole helppo. Hänen mukaansa hallituksen vastuulla on nyt varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon työ olisi arvostettavaa ja merkityksellistä.

Saarikko povasi myös maahanmuutosta mahdollista ratkaisua työvoimapulaan.

– Suhtaudun mielenkiinnolla ajatukseen, että Suomeen tulleet ukrainalaiset voisivat olla jonkinlainen täsmävastaus nopeasti koulutettuna. Maassamme on myös muualta tulleita osaajia, joita voisimme myös kouluttaa uudelleen, Saarikko sanoi.

Saarikko on luottavainen sen suhteen, että nopeita ja yksittäisiä ratkaisuita kyetään tekemään.

– Silloin katseet kääntyvät muualta tulleen väestön ja työperäisen maahanmuuton suuntaan, kotimaisen, suomalaisen hyvän huolenpidon lisäksi, Saarikko sanoo.

Myös hoiva-avustajia voisi Saarikon arvion mukaan kouluttaa enemmän, jotta terveydenhuollon ammattilaiset voisivat keskittyä niihin tehtäviin, jotka he parhaiten osaavat.