Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Polttonesteiden hinnat jatkoivat laskuaan viime viikolla – laskua kesäkuusta 13–14 prosenttia

Polttonesteiden hinnat jatkoivat laskuaan viime viikolla, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan diesellitran keskihinta Suomessa oli viime viikolla 2,17 euroa, kun se edellisellä viikolla oli 2,21 euroa.

95E10-bensiinin keskimääräinen litrahinta oli viime viikolla 2,22 euroa, kun se edellisellä viikolla oli 2,25 euroa. 98E5-bensiinin keskimääräinen litrahinta puolestaan putosi 2,32 euroon edellisen viikon 2,34 eurosta.

Polttonesteiden hinnat ovat Tilastokeskuksen mukaan laskeneet kesäkuusta alkaen. Bensiinien hinnat ovat laskeneet kesäkuun puolivälistä alkaen. Tuolloin 95E10-bensiinin keskimääräinen litrahinta oli 2,57 euroa ja 98E5-bensiinin keskimääräinen litrahinta 2,67 euroa.

Dieselin hinta kääntyi laskuun kesä-heinäkuun vaihteessa. Tuolloin dieselin keskimääräinen litrahinta oli Tilastokeskuksen mukaan korkeimmillaan 2,53 euroa.

Dieselin ja 95E10-bensiinin hinnat ovat laskeneet alkukesän huippuluvuista noin 14 prosenttia ja 98E5-bensiinin hinta noin 13 prosenttia.

Raakaöljyn hinta laskusuunnassa

Polttonesteiden hinnanlaskun taustalla on muun muassa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen päätös alentaa väliaikaisesti polttoaineiden jakeluvelvoitetta eli uusiutuvien polttoaineiden osuutta myydystä polttoaineesta.

Myös öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat olleet viime aikoina laskusuunnassa. Viime viikolla raakaöljyn hinta putosi Venäjän Ukrainaan kohdistamaa hyökkäystä edeltäneelle tasolle, kun Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta painui alle 94 dollariin tynnyriltä. Edellisen kerran hinta oli alle 94 dollarissa 22. helmikuuta eli kaksi päivää ennen Venäjän suurta hyökkäystä Ukrainaan.

Uutistoimisto Reuters arvioi viime viikolla, että maailmantalouden näkymien heikkeneminen painaa raakaöljyn hintaa alas, kun Yhdysvaltojen ja monien Euroopan maiden ajautumista taantumaan on pidetty mahdollisena.