Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan edustaja NYT:n haastattelussa: Krimin lentokentän räjähdyksissä kuoli kymmeniä

Ukrainan mukaan Krimin sotilastukikohdan räjähdyksissä on kuollut kymmeniä ihmisiä. Ukrainan sisäministeriön edustajan Anton Herashtshenkon mukaan kuolleita olisi kuutisenkymmentä. Haavoittuneita on noin sata.

Herashtshenko kertoo New York Timesin haastattelussa, että tiedot uhreista on saatu tutkimalla videoita ja analysoimalla tiedustelutietoja.

Ukraina ei ole virallisesti ilmoittanut hyökänneensä kentälle. Epävirallisten tietojen mukaan hyökkäyksen takana ovat voineet olla Ukrainan erikoisjoukot tai alueen partisaanit.

Venäjän mukaan kentälle ei hyökätty, vaan tuhon syynä oli lentopommien räjähtäminen tukikohdassa. Venäjän mukaan tukikohdassa kuoli yksi ihminen ja useita loukkaantui.

Riippumattomista lähteistä ei ole toistaiseksi pystytty varmistamaan kuolleiden määrää. Britannian puolustusministeriö kertoi raportissaan, että todennäköisesti ainakin kahdeksan sotilaskonetta tuhoutui räjähdyksissä.

Isku heikensi merkittävästi Venäjän sotilasvoimaa

Venäjän kyky tukea Mustanmeren laivastoa ilmasta käsin on merkittävästi heikentynyt Krimin niemimaan sotilastukikohdassa tapahtuneiden räjähdysten vuoksi, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisraportissaan Twitterissä.

Krimin niemimaan länsiosassa sijaitsevalla Sakyn sotilaslentokentällä tapahtui tiistaina useita räjähdyksiä. Vahvistamattomien tietojen mukaan kyseessä oli Ukrainan erikoisjoukkojen tai partisaanien hyökkäys. Ukraina ei ole virallisesti ilmoittanut hyökänneensä kentälle.

Venäjän mukaan kentälle ei hyökätty, vaan siellä räjähtivät varastossa olleet lentopommit.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä menetti räjähdyksien vuoksi lähes varmasti ainakin kahdeksan sotilaskonetta. Sen sijaan itse lentokenttä on todennäköisesti edelleen käyttökelpoinen.

Vaikka menetetyt lentokoneet ovat vain pieni osa Venäjän ilmavoimista, ne olivat tärkeitä Mustanmeren laivastolle. Tämän vuoksi Venäjä joutuu nyt päivittämään uhka-arviotaan, ministeriö arvioi. Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä lienee tähän asti pitänyt Krimin niemimaata turvallisena, rintaman selustassa sijaitsevana alueena.

Tshekki aikoo ehdottaa venäläisille viisumikieltoa EU:n alueelle

Tshekki, joka on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa, pitää venäläisten totaalista viisumikieltoa mahdollisena seuraavalla pakotekierroksella.

– EU:n jäsenmaiden viisumikielto voisi olla jälleen yksi erittäin tehokas pakotekeino. Kun Venäjän aggressio jatkuu, ja Kreml laajentaa sitä edelleen, emme voi keskustella Venäjän kansalaisten normaalista turismista, perusteli Tshekin ulkoministeri Jan Lipavsky.

EU on tähän mennessä hyväksynyt yhteensä kuusi pakotepakettia Venäjää vastaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti aikaisemmin kuluvalla viikolla länsimaita estämään maahantulon venäläisiltä matkailijoilta. Zelenskyi kehotti "jättämään venäläiset omaan maailmaansa, kunnes he muuttavat filosofiaansa".

Päästyään viisumivapaan Schengen-alueen rajan yli venäläiset voivat nykyisin matkustaa vapaasti suurimmassa osassa Eurooppaa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.