Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viro on päättänyt poistaa neuvostomonumentit julkisilta paikoilta

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa.

Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas Twitterissä sekä Viron hallitus nettisivuillaan.

Kallaksen mukaan sorron ja neuvostomiehityksen symboleina neuvostomonumenteista on tullut kasvaneiden sosiaalisten jännitteiden lähde. Kallaksen mukaan Viron on pidettävä yleiseen järjestykseen kohdistuvat riskit minimissä näinä aikoina.

Hallitus ilmoitti ensi töikseen poistavansa Narvan kaupungissa esillä olleen neuvostopanssarivaunun ja siirtävänsä sen Viron sotamuseoon.

Viron hallituksen mukaan kaikki monumentit on määrä poistaa julkisilta paikoilta tämän vuoden loppuun mennessä.

Ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan Venäjä haluaa käyttää muistomerkkejä jännitteiden lietsomiseen yhteiskunnassa. Viron venäjänkielinen väestö muodostaa noin neljäsosan maan asukasluvusta.

– Kun Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan ja yrittää murtaa Euroopan turvallisuuden perustan, meillä ei ole varaa yhteiskunnan sisäiseen jakautumiseen. Nämä monumentit pystytettiin tänne ylistämään Viron uudelleenmiehitystä, eikä niillä ole sijaa julkisissa tiloissamme, Reinsalu sanoi hallituksen tiedotteessa tiistaina.