Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Loirin valtiollisista hautajaisista keskustellaan vielä hallituksessa – Marin: "Totta kai omaisten sana painaa"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Vesa-Matti Loirin valtiollisista hautajaisista ei ole vielä päätetty hallituksessa.

- Totta kai Loirin omaisten sana painaa. Valtioneuvostolla on aina mahdollisuus arvioida tällaisia kysymyksiä. Olen kuullut ministeri Honkosen toiveen ja tästä vielä keskustellaan hallituksessa, Marin korosti.

Marin kommentoi asiaa keskiviikkona SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ehdotti tiistaina valtiollisia hautajaisia Loirille, joka kuoli viime viikolla. Honkonen perustelee ehdotustaan näkemyksellään, jonka mukaan Loiri on ollut Suomen suurimpia taiteilijoita. Hän kertoo kuulleensa ennen ehdotustaan myös Loirin omaisia.

77-vuotiaana syöpään kuollut Loiri tuli tunnetuksi näyttelijänä, muusikkona ja urheilijana.

Päätös valtiollisista hautajaisista tapahtuu valtioneuvoston kanslian esittelystä valtioneuvostolle. Valtioneuvostossa asiasta päättävät ministerit. Kokouksen aikataulua ei ole päätetty. Ainakaan valtioneuvoston torstaisen yleisistunnon asialistalla ei ole Loirin hautajaisia.

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen vastustaa valtiollisten hautajaisten järjestämisestä Vesa-Matti Loirille. Asiasta uutisoivat MTV ja Ilta-Sanomat.

– Loiri oli eittämättä merkittävä kulttuurihenkilö, mutta henkilökohtaisesti en kannata valtiollisten hautajaisten myöntämistä hänelle. Kun katsoo listaa, keille merkittäville henkilöille niitä on poikkeustapauksissa järjestetty, Loirin kohdalla kriteerit eivät mielestäni täyty, Lankinen toteaa IS:lle.

Nykyinen käytäntö valtiollisista hautajaisista, jolloin valtio maksaa hautajaiskulut, on ollut voimassa vuodesta 1989.

Valtiolliset hautajaiset saavat automaattisesti vain presidentit, mutta ovat mahdollisia myös muulle entiselle korkeimmalle valtiojohdolle sekä henkilöille, joilla on ollut suurta kansallista merkitystä.

Viimeisin valtiolliset hautajaiset saanut taiteilija oli kirjailija Väinö Linna vuonna 1992.

Tiede- ja kulttuuriministeri Honkonen ehdottaa Loirille valtiollisia hautajaisia