Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP:n eduskuntaryhmä haluaa, että lapsilisien yksinhuoltajakorotuksia korotetaan

SDP:n eduskuntaryhmä ehdottaa, että lapsilisien ja muiden etuuksien yksinhuoltajakorotuksia ja lapsikorotuksia korotetaan. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on aiemmin ehdottanut, että joulukuussa jokaisesta lapsesta saisi yhden ylimääräisen lapsilisän. Saarikon ehdotuksessa perheen tuloilla ei olisi väliä.

SDP:n eduskuntaryhmä lisäksi ehdottaa, että varhaiskasvatusmaksuja alennetaan kaikissa tuloluokissa.

Asiasta kertoi SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen puolueen kesäkokouksessa Kuopiossa.

– Lapsiperheet ovat varmasti se kohderyhmä, joita inflaatio koskettaa kaikista eniten, koska käytettävissä olevista tuloista niin iso osa menee kulutukseen, arkisiin tarpeisiin, Salonen sanoo.

Eduskuntaryhmän mukaan varhaiskasvatusmaksujen alentamisen seurauksena kahden keskituloisen noin 3 000 euroa kuukaudessa tienaavan kaksilapsisen perheen päivähoitomaksut poistuisivat.

– Alaraja, mistä maksuja lähdetään perimään, nousisi aika tavalla. Tämä on hyvin kohdennettu. Tämä tukee myös työllisyyttä, eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan työllisyysvaikutus olisi yli 4 000 henkilötyövuotta, sanoo SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen.

Ehdotukset ovat osa SDP:n niin sanottua inflaatiopakettia, jolla yritetään hakea keinoja inflaatioon vastaamiseksi.

Paketissa ehdotetaan myös kohdennettua tuloveron kevennystä pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille. Koskisen mukaan ei ole järkevää tehdä kaikille prosenttimääräistä veroasteen muutosta, vaan sitä tulisi kohdentaa.

Lisäksi eduskuntaryhmä ehdotti torstaina, että korotetun työmatkavähennyksen voimassaoloa jatketaan ensi vuonna. SDP lisäksi esittää vähennykseen lisäkorotusta ja maksimivähennyksen nostoa.

Salosen ja Koskisen lisäksi inflaatiopakettia olivat esittelemässä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja SDP:n kansanedustaja Kim Berg.

---

Uutista korjattu kello 13.37: Uutisessa olisi pitänyt lukea, että varhaiskasvatusmaksujen alentamisen seurauksena keskituloisen perheen päivähoitomaksut poistuisivat. Uutisessa kirjoitettiin virheellisesti, että tämä tapahtuisi korotuksen seurauksena.