Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskimääräistä lämpimämpi järvivesi voi lisätä sinilevän määrää loppukesällä, merellä sinilevää on tavallista enemmän

Tavanomaista lämpimämpi järvivesi ylläpitää sinilevän kasvua vielä loppukesällä, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteessa. Tällä hetkellä järvien pintalämpötilat ovat jopa useita asteita pitkän ajan keskiarvoa suurempia.

Sinilevähavaintojen määrä on toistaiseksi pysynyt koko maassa tasaisena, mutta pintakukintoja voivat lisätä lämmin ja tyyni sää sekä toisaalta voimakkaat sateet.

– Lähipäivien voimakkaat tuulet ja rankkasateet voivat sekoittaa vettä ja tuoda pohjasta ja maalta ravinteita sinilevien käyttöön, minkä seurauksena sinileväkukinnat voivat vielä voimistua elokuun loppupuolella, sanoo erikoistutkija Kristiina Vuorio Syken tiedotteessa.

Kuluneella viikolla yhdellä havaintopaikalla on havaittu erittäin runsaasti sinilevää, ja runsaasti sinilevää on esiintynyt 12 havaintopaikalla. Hieman sinilevää on puolestaan ollut 49 havaintopaikalla.

Lisäksi kansalaisten tekemien sinileväilmoitusten pohjalta on pystytty varmistamaan 50 havaintoa.

Merialueilla sinilevää tavanomaista enemmän

Suomen rannikkoalueilla sinilevän määrä on nyt tavanomaista suuremmalla tasolla, mutta tuulisen sään myötä levä on sekoittunut veteen, mikä osaltaan vaikeuttaa havaintojen tekemistä.

– Tuuli on sekoittanut meriveden pintakerrosta viime päivinä siten, että sinilevää ei juuri ole pinnassa, vaikka sitä vesimassassa onkin, kertoo tutkija Hanna Alasalmi Syken tiedotteessa.

Runsaasti sinilevää on esiintynyt viidessä paikassa Saaristo- ja Selkämeren rannikkoalueilla. Hieman sinilevää on havaittu monin paikoin Suomenlahden, Saaristomeren ja Pohjanlahden rannikkoalueilla.