Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden ministeriryhmä esittää sosiaaliturvaan ylimääräistä indeksikorotusta

Vihreiden ministeriryhmä esittää sosiaaliturvaan ylimääräistä indeksikorotusta pienituloisten auttamiseksi nousevien hintojen keskellä. Indeksikorotus auttaisi ministeriryhmän mukaan niin eläkeläisiä, pienituloisia sosiaaliturvan saajia kuin opiskelijoitakin.

Sosiaaliturvaan on tehty ylimääräinen indeksikorotus tänä kesänä.

– Normaalisti sosiaaliturvaa tarkistetaan kerran vuodessa, mutta nopean inflaation oloissa olisi perusteltua tehdä tarkistuksia useammin. Näin esimerkiksi eläkkeet ja työttömyysturva pysyisivät paremmin hintojen nousuvauhdin mukana, ja pienituloisten käteen jäävä raha kasvaisi, vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoo.

Vihreiden ministeriryhmä pohti keinoja kansalaisten auttamiseksi kesäkokouksessaan Mikkelissä.

"Joukkoliikenteen lipuille alv-alennus"

Ohisalon mukaan hallituksen elo-syyskuun vaihteessa kokoontuvassa budjettiriihessä on etsittävä ratkaisuja, joilla ihmisiä autetaan kohonneiden hintojen keskellä.

Vihreiden ministeriryhmä kantaa erityistä huolta lapsiperheiden selviytymisestä hintojen noustessa. Vihreät esittävätkin myös toimeentulotuen ja työttömyysturvan lapsikorotuksien ja opintorahan huoltajakorotuksen nostamista lapsiperheiden tilanteen helpottamiseksi.

Vihreät esittävät myös kunnille avattavaa rahoitusta, jolla ne voisivat laajentaa kouluruokailua aamuihin, iltoihin ja viikonloppuihin sekä antaa lisää tukea ruoka-apua jakaville toimijoille.

Lisäksi vihreät ehdottavat bussien ja raideliikenteen lippujen arvonlisäveron laskemista neljään prosenttiin.

– Joukkoliikenne on monella alueella kriisissä, ja lippujen hinnoille on kovaa nousupainetta. Monella pienituloisella on jo nyt vaikeuksia maksaa liikkumisestaan, Ohisalo perusteli ehdotusta.

Vihreiden ministeriryhmä kannattaa myös pienituloisille maksettavaa energiarahaa, joka on jo valmistelussa.

Fossiilienergian kriisi

Ohisalon mukaan energian hintojen nousun taustalla ei ole energiakriisi vaan ennen muuta fossiilienergian kriisi.

– Mitä pidempään me olemme riippuvaisia fossiilienergiasta, sitä pitempään me olemme vaarassa ajautua tällaisiin tilanteisiin myös tulevaisuudessa, Ohisalo sanoi.

Tämän vuoksi on Ohisalon mukaan täysin väärä aika painaa jarrua ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa tai tehdä U-käännöstä energiapolitiikassa.

– Perussuomalaisten esitys päästökaupan lopettamisesta ja SDP:n Antti Lindtmanin esitys lisäpäästöjen sallimisesta eivät ole kestäviä ratkaisuja. Tulee mieleen tilanne, jossa pakkasella lasketaan housuun. Se ehkä hetken lämmittää, mutta aika nopeasti tulee kylmä, Ohisalo vertasi.

– Ainoa keino päästä tästä tilanteesta kestävästi eteenpäin on nyt panostaa täysillä vihreään siirtymään, Ohisalo jatkoi.

Luottamusta Mariniin löytyy

Ohisalolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, luottavatko vihreät edelleen pääministeri Sanna Marinin (sd.) arviointikykyyn hänen juhlimisvideoidensa tultua julkisuuteen.

– Kyllä on luottamusta. Hallitus on menossa pääministeri Marinin johdolla budjettineuvotteluihin. Pääministeri on itse kommentoinut tätä asiaa, joten minulla tai meillä ei ole tähän enempää kommentoitavaa, Ohisalo vastasi.