Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomen valmistauduttava antamaan yhä lisää apua Ukrainaan

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tähdensi omassa puheenvuorossaan suurlähettiläskokouksessa, että apua Ukrainalle on jatkettava eikä sotaan saa väsyä eikä turtua.

Hän mukaansa Suomi on lähettänyt Ukrainalle tähän mennessä seitsemän pakettia puolustusmateriaalia.

– Vaikka muiden paitsi ensimmäisten pakettien sisältö on salaista, voin kertoa, että se vastaa Ukrainan tarpeita, ottaen samalla huomioon oman maanpuolustuksemme edellytykset.

Kaikkonen sanoi puheensa jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ajattelevansa, että myös Suomen on valmistauduttava antamaan edelleen lisää apua Ukrainaan. Hänen mukaansa on hyvin mahdollista että alkusyksystä tehdään uusia päätöksiä.

– Ne ovat toki koko hallituksen ja tasavallan presidentin asia sitten, Kaikkonen sanoi.

Suomen lähettämä aseapu on Kaikkosen mukaan sisältänyt myös niin sanottua tappavaa materiaalia.

– Ihan jämerää tavaraa sinne on lähetetty.

Kansainvälistä koordinaatiota on Kaikkosen mukaan yhä enemmän, jolloin eri maat voivat antaa mahdollisuuksien mukaan eri tyyppistä materiaalia.

Ukrainan joukkojen kouluttaminen esillä ensi viikolla

Kaikkonen ei vielä osannut kommentoida EU:n ehdotusta Ukrainan joukkojen kouluttamisesta naapurimaissa. Hänen mukaansa ehdotus on nähtävästi tulossa ensi viikolla pöydälle puolustusministerien kokouksessa, johon hän osallistuu.

– Voin sen yhteydessä kertoa enemmän.

Hän ei osannut vielä ottaa kantaa asiaan myöskään Suomen osalta, esimerkiksi olisiko Suomi osallistumassa joukkojen kouluttamiseen.

Hän viittasi joitakin viikkoja sitten tehtyyn päätökseen siitä, että Suomi on muiden maiden mukana kouluttamassa Britanniassa Ukrainan joukkoja. Hänen mukaansa nyt katsotaan, mitä EU:n tasolla voidaan tehdä samassa hengessä Ukrainan joukkojen kouluttamiseksi.

Ratifiointi vienee joitakin kuukausia

Kaikkonen uskoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointivaiheen loppuunsaattaminen vienee vielä joitakin kuukausia.

Hänen mukaansa Suomessa ollaan kohtuullisen hyvin tietoisia kunkin jäljellä olevan maan parlamentaarisen prosessin etenemisestä.

– Parhaassa tapauksessa olemme täysjäseniä jo tämän vuoden lopulla, mitä pikemmin, sen parempi. Mutta mahdollista toki on sekin, että prosessi vielä venyy, siihenkin on hyvä henkisesti varautua.