Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyrikokset yli kolminkertaistuneet Lounais-Suomessa viimeisen kahdeksan vuoden aikana – "Nousutrendi on todella hälyttävä"

Alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyrikokset ovat nousseet räjähdysmäisesti Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Kasvua kerrotaan selittävän osittain sosiaalisen median trendien ja haasteiden ruokkimat väkivallanteot. Pahoinpitelyt ovat kuitenkin lisääntyneet myös muissa ikäryhmissä, erityisesti viikonloppuisin ravintoloiden sulkemisaikaan.

Alle 15-vuotiaiden ikäluokan henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten määrä on ylikolminkertaistunut Lounais-Suomessa viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

Vuonna 2021 Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa kirjattiin kaikkiaan 319 alle 15-vuotiaan tekemäksi epäiltyä pahoinpitelyä eli lähes yksi vuoden jokaista päivää kohden.

Tänä vuonna vastaavia rikoksia on tammi-heinäkuun välisenä aikana tilastoitu jo 241 kappaletta. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan on 65 prosenttia.

Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, on vuoden loppuun mennessä rikosmäärä noussut pitkälle yli 500:n. Vastaavaa ei nyt tarkastellulla 18 vuoden aikavälillä ole aiemmin nähty.

– Sosiaalisen median erilaiset trendit ja haasteet, kuten esimerkiksi tappelujen ja nöyryytyksien kuvaaminen ja videoiden jakaminen näkyvät osittain rikosluvuissa – kokonaan ne eivät suinkaan kasvua selitä, ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan yksiköstä sanoo tiedotteella.

Nuorten väkivaltaisuus on lisääntynyt erityisesti Varsinais-Suomessa, missä alle 15-vuotiaiden tekemien pahoinpitelyiden määrä on yli nelinertaistunut viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Satakunnassa määrä on kaksinkertaistunut.

Poliisin mukaan murheellisimmat tilastot ovat alueen suurimmissa kaupungeissa Turussa ja Porissa. Tänä vuonna Turussa oli heinäkuun loppuun mennessä kirjattu jo 75 alle 15-vuotiaan tekemää pahoinpitelyrikosepäilyä. Porissa 31. Viime vuoteen verrattuna kasvua Turussa on tapahtunut 88 ja Porissa 41 prosenttia.

– Näin voimakas nousutrendi on todella hälyttävä. Nuorten kynnys käyttää väkivaltaa konfliktitilanteissa on selvästi madaltunut, Sjöblom toteaa.

Poliisin mukaan useat väkivaltatilaneet syntyvät kouluympäristössä. Osassa kyse on sosiaalisen mediassa tai nimettömissä viestipalveluissa sovituista vaate-, tavara-, nuuska-, sähkötupakka- tai huumekaupoista, joiden yhteydessä myyjä tai ostaja ryöstetään.

Ruumiillista väkivaltaa edeltää usein uhriin kohdistuva tai osapuolien molemminpuolinen solvaaminen tai valheellisten tietojen levittäminen.

– Väkivaltaan turvautuvien nuorten käyttäytymiseen jossain määrin vaikuttavat myös nuoren tausta ja poikkeuksellinen viimeisen kahden vuoden ajanjakso. Vakavimpiin tekoihin syyllistyvien nuorten elämässä on monesti ollut ongelmia jo jonkin aikaa, Sjöblom arvioi.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.