Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Nuorisosäätiön ex-puheenjohtajan Perttu Nousiaisen tunnustamista syytteistä

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Nuorisosäätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen syytteistä. Nousiainen tunnusti rikoksensa viime viikolla tunnustamisoikeudenkäynnissä.

Syyttäjän tuomioesityksen mukainen rangaistus on enintään neljä vuotta ja neljä kuukautta vankeutta. Ilman tunnustamista asiassa olisi voitu vaatia jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjä vaati tuomioesityksessään, että Nousiainen vangitaan käräjäoikeuden tuomiolla. Nousiaisen oikeusavustaja Kari Uoti ilmoitti oikeudenkäynnissä, ettei Nousiainen vastusta vangitsemista.

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut yksi Suomen suurimmista. Osia siitä on vielä syyteharkinnassa ja poliisilla esitutkinnassa.

Säätiön uuden johdon mukaan Nousiainen ja säätiön entinen toimitusjohtaja Aki Haaro saivat aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosivat säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään. Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Rikoshyötyä yli yhdeksän miljoonaa

Viime viikolla tunnustamisoikeudenkäynnissä käsiteltyjen rikosten tekoaika ulottuu syyskuusta 2014 lokakuuhun 2018. Kyse on muun muassa törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa, törkeistä kavalluksista ja törkeästä väärennyksestä. Syyttäjän mukaan Nousiainen otti vastaan lahjuksia yhteistyötahoilta, kavalsi säätiöltä useita miljoonia euroja ja väärensi säätiön hallituksen kokouspöytäkirjoja.

Syyttäjä vaatii Nousiaista menettämään rikoksella saavutettua hyötyä useiden miljoonien edestä. Yhteenlaskettu summa Nousiaiselta henkilökohtaisesti vaadituista ja hänelle muiden kanssa yhteisvastuullisesti määrätyistä menettämisseuraamuksista on lähes 9,3 miljoonaa euroa.

Syyttäjä nosti viime vuoden marraskuussa syytteitä myös Aki Haaroa vastaan. Helsingin Sanomien mukaan myös Haaro on tunnustanut rikoksensa syyteneuvottelussa. Hänen osaltaan asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa 12. syyskuuta.

Nousiainen ja Haaro ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.