Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty: Turkin ja Iranin viranomaiset ampuvat ja käännyttävät turvaa hakevia afganistanilaisia

Turkin ja Iranin viranomaiset ovat toistuvasti käännyttäneet rajan ylitystä yrittäneitä afganistanilaisia takaisin antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.

Raportin mukaan viranomaiset ovat myös ampuneet ihmisiä, jotka ovat yrittäneet kiivetä tai ryömiä raja-aitojen yli tai ali. Rajan yli päässeitä afganistanilaisia on otettu mielivaltaisesti säilöön, kidutettu ja pahoinpidelty, ja sen jälkeen laittomasti palautettu, raportissa sanotaan.

Sadat tuhannet afganistanilaiset ovat paenneet maasta sen jälkeen, kun Taleban nousi valtaan yli vuosi sitten Afganistanissa.

Afganistanin naapurimaat ovat sulkeneet rajan ilman virallisia matkustusasiakirjoja rajaa ylittäviltä afganistanilaisilta, minkä vuoksi monet yrittävät ylittää rajan virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolelta.

"Näin, että poikani oli kuollut"

Amnestyn keräämien todisteiden mukaan Iranin viranomaiset ovat tappaneet ainakin 11 afganistanilaista, jotka ovat yrittäneet ylittää rajaa. Määrä on Amnestyn mukaan todennäköisesti paljon suurempi. Avustustyöntekijät ja afganistanilaiset lääkärit ovat tilastoineet 59 kuollutta ja 31 loukkaantunutta pelkästään elo-joulukuun 2021 välisenä aikana.

– Kuulin poikani huutavan perääni. Hän oli saanut kahdesta luodista kylkeensä. En tiedä, mitä tapahtui sen jälkeen, kun menetin tajuni. Kun heräsin, olin takaisin Afganistanissa. Näin, että poikani oli kuollut. Olin hänen ruumiinsa vieressä taksissa, kertoi 35-vuotias afganistanilaisnainen Amnestyn tutkijoille raportin mukaan.

Yksi haastatelluista kertoi, että Turkin viranomaiset pakottivat pahoinpitelemällä hänet allekirjoittamaan paperin, jonka mukaan hän palaa Afganistaniin vapaaehtoisesti.

Ehdottoman palautuskiellon mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

– Myös Suomen tulisi jatkaa vaarassa olevien ihmisten auttamista pois Afganistanista ja myöntää kansainvälistä suojelua jo täällä oleville afganistanilaisille. Myös afganistanilaisten perheenyhdistämisiä tulee helpottaa – perheiden ero toisistaan johtaa inhimillisen kärsimyksen lisääntymiseen ja vaarantaa perheenjäsenet, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen Amnestyn tiedotteessa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.