Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakiuudistus ei kelpaa chileläisille – vastustajat vievät voiton kansanäänestyksessä

Chilessä uusi perustuslaki on kaatumassa kansanäänestyksessä. Kun äänistä on laskettu lähes kaikki, yli 62 prosenttia on ilmaissut vastustavansa ehdotettua perustuslakia.

Ero on huomattavasti suurempi kuin äänestyksen alla julkaistut kyselyt antoivat odottaa. Kyselyissä ero näytti olevan 10 prosenttiyksikköä vastustajien hyväksi.

Perustuslakiesityksestä äänestettiin eilen. Uuden lain oli tarkoitus korvata nykyinen, diktaattori Augusto Pinochetin vallan aikana luotu perustuslaki, ja se olisi muun muassa luonut julkisia palveluja, kohentanut ympäristönsuojelua ja parantanut alkuperäiskansojen oikeuksia. Lisäksi laki olisi muovannut Chilen hallintoa siten, että senaatti olisi korvattu pienempää valtaa käyttävällä elimellä ja asettamalla julkishallintoon sukupuolikiintiön.

Uudistuksesta on aiemmin järjestetty kaksi kansanäänestystä, jossa ensimmäisessä päätettiin, tehdäänkö maahan uusi perustuslaki, ja toisessa ratkaistiin, ketkä esityksen valmistelevat. Lopputulos, lähes 400-sivuinen luonnos ei kuitenkaan ollut monien mieleen.

Mielenosoitukset alkoivat metrolipuista

Uudistusprosessi alkoi vuonna 2019 Chilessä alkaneen laajan tyytymättömyyden jälkeen. Alun perin chileläiset lähtivät opiskelijoiden johdolla kaduille pääkaupungissa Santiagossa vastustaakseen kohonneita metrolippujen hintoja, mutta mielenosoitukset laajenivat myöhemmin myös pahenevan epätasa-arvon ja maan uusliberaalin talousjärjestelmän vastaisiksi.

Vaikka nykyiseen, vuoden 1980 perustuslakiin on vuosien saatossa tehty uudistuksia, taakkana on edelleen se, että laki on tullut voimaan diktatuurin aikana. Uuden perustuslain kannattajien mielestä nykyinen perustuslaki antaa liikaa valtaa yksityisille yrityksille ja tarjoaa rikkaille mahdollisuuden rikastua samalla kun köyhät pysyvät köyhinä.

Presidentti Gabriel Boric vannoi tuloksen selvittyä, että hän jatkaa Chilen poliittisen järjestelmän uudistamista. Vasemmistolainen presidentti kuului uuden perustuslain tukijoihin.

Presidentinvaaleissa Boricille kakkoseksi jäänyt, avoimesti Pinochetia ihaileva Jose Antonio Kast riemuitsi lopputuloksesta ja sanoi tappion olevan myös Boricin tappio.

Pakollisessa kansanäänestyksessä äänioikeus oli yli 15 miljoonalla chileläisellä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.