Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi keskeytti ulkoministeriön al-Hol-jupakkaan liittyvän tietovuodon tutkinnan

Poliisi on keskeyttänyt ulkoministeriön tietovuotoa koskevan tutkinnan, ministeriö kertoi keskiviikkona. Ulkoministeriö teki joulukuussa 2019 tutkintapyynnön poliisille sisäisten asiakirjojen päätymisestä julkisuuteen.

Tiedotusvälineet saivat tuolloin haltuunsa ulkoministeriön sisäisiä viestejä, kun julkisuudessa selvitettiin al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamista ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) roolia asiassa. Haavisto muun muassa pyrki siirtämään konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin erimielisyyksien takia.

Ulkoministeriön tutkintapyynnössä poliisia pyydettiin selvittämään, onko tapahtunut rikosta, kun ulkoministeriön salassa pidettäviä tietoja oli luovutettu tiedotusvälineille.

Poliisi perusteli tutkinnan lopettamista muun muassa sillä, ettei asiassa ole saatu rikoksesta epäillyn henkilöllisyydestä riittävää selvitystä. Poliisin mukaan "epäillyn henkilöllisyyden selviämiseen johtavaa selvitystä ei ole saatavissa asian laatu huomioiden tavanomaisin ja tarkoituksenmukaisin menetelmin".

Lisäksi poliisin suoritetussa esiselvittelyssä on päädytty tulkintaan, ettei salaisia tietoja ole vuodettu, koska ei ole saatu selvitystä siitä, mikä on ollut salaista ja millä perusteella.

Asiakirjojen vuotoa selvitti aiemmin myös valtakunnansyyttäjä. Tutkinta keskeytettiin keväällä 2021, sillä rikosepäilyä ei pystytty kohdistamaan tiettyyn ihmiseen tai ihmisiin. Valtakunnansyyttäjä epäili al-Holin leirillä olleiden ihmisten palautusoperaatioon liittyvän asiakirjan päätyneen Ylelle loppuvuodesta 2019 poliisista.

Al-Holin leirillä on edelleen kymmenkunta suomalaista, joista suurin osa on lapsia, ulkoministeriöstä kerrottiin heinäkuussa STT:lle. Suomi oli siihen mennessä kotiuttanut al-Holista 35 suomalaista: yhdeksän naista ja 26 lasta.

Al-Hol on Syyrian koillisosassa sijaitseva leirikokonaisuus, jossa on yli 60 000 ihmistä. Leirillä pidetään syyrialaisten ja irakilaisten ohella muun muassa eurooppalaisia Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.