Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntien energiayhtiöille viritellään viiden miljardin euron tukiohjelmaa

Kuntien energiayhtiöille ollaan luomassa tukiohjelmaa, jotta ne selviytyisivät sähkön johdannaismarkkinoiden rajusti kasvaneista vakuusvaatimuksista. Kuntien takauskeskus on yhteistyössä Kuntarahoituksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa tehnyt viiden miljardin euron arvoisesta ohjelmasta ilmoituksen EU-komissiolle. EU:n valtiontukisääntöjen nojalla ohjelma tulee hyväksyttää komissiossa.

Kuntarahoituksen arvion mukaan ohjelma tulisi koskemaan noin 25:tä yhtiötä.

– Järjestelyllä vahvistetaan Suomen huoltovarmuutta turvaamalla energiayhtiöiden toimintakyky sähkömarkkinoiden epävakaassa tilanteessa. Jos komissio hyväksyy ilmoituksen, Kuntarahoitus voi myöntää lainoja suoraan kuntien energiayhtiöille, kerrotaan Kuntarahoituksen tiedotteessa.

Kuntarahoituksen mukaan energiayhtiöiden käyttämien johdannaisten vakuusmaksut ovat kohonneet niin, että yhtiöiden toimintakyky on vakavasti uhattuna.

– Sähkömarkkinoiden paisuneet vakuusvaatimukset ja samanaikaisesti vähentynyt energiatarjonta ovat luoneet kriisitilanteen, jossa on tarve varmistaa kansalaisten kannalta välttämättömien palvelujen saatavuus. Näissä olosuhteissa katsomme, että ehdotettu järjestely on kilpailulainsäädännön mukainen, sanoi Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio tiedotteessa.

Täydentää valtion takausohjelmaa

Kuntarahoitus on vakavarainen eikä ole koskaan kärsinyt luottotappiota. Kuntarahoituksen vakavaraisuus ylittää Euroopan keskuspankin siltä vaatimat pääomapuskurit yli kuusinkertaisesti.

– EU-komissiolle tehdyn ilmoituksen käsittelyaikaa on vaikea ennakkoon arvioida. Käsittelyn kesto riippuu myös siitä, tullaanko Kuntien takauskeskukselta tai Kuntarahoitukselta vaatimaan lisäselvityksiä, Kallio sanoi.

Kuntien ohjelma täydentää valtion valmistelemaa kymmenen miljardin euron pakettia, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Valtion ohjelma on tarkoitettu yli 100 megawattia tuotantotehon yhtiöille. Suuri osa kuntien omistuksessa olevista energiayhtiöistä jää rajan alle.