Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rescue-koiria kuoli lämpöhalvaukseen 45 tuntia kestäneellä matkalla Baltian halki Suomeen, syyttäjä vaatii kuljettajaa vastuuseen – "Kuin huonosti lämmitetty sauna", sanoo tullivirkailija

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden ehdollista vankeusrangaistusta ja sakkoja törkeästä eläinsuojelurikoksesta, koska hän kuljetti 32 koiraa Suomeen hyvin kehnoissa oloissa.

Valkovenäläinen 24-vuotias mies saapui heinäkuun alussa Suomeen kuorma-autolla, jonka takatilassa oli rescue-koiria kuljetushäkeissä.

Matkan aikana takatilaan tuli kuitenkin niin kuuma, että seitsemän koiraa oli kuollut auton tullessa Suomeen. Lisäksi kolme koiraa lopetettiin Helsingissä Viikin yliopistollisessa eläinsairaalassa huonon hoitoennusteen vuoksi, ja moni koira oli matkan jäljiltä huonossa kunnossa. Kuljettajan vastuuta koskeva oikeudenkäynti pidettiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

45 tuntia kestänyt matka

Moskovasta kesäkuun lopussa lähtenyt automatka kesti noin 45 tuntia, kun mies saapui Suomeen Latvian ja Viron kautta. Viimeinen matkaosuus oli lauttamatka Tallinnasta Helsinkiin.

Erikoissyyttäjä Heidi Nummela kertoi oikeudessa, että mies oli liettualaisyrityksen palveluksessa, ja yritys oli pestattu kuljettamaan moskovalaisesta löytöeläinkodista koiria Suomeen. Koirat olivat matkalla löytöeläinkotiin Etelä-Suomeen, josta eläinten oli määrä jatkaa uusille omistajille.

Kyseinen yritys oli hoitanut eläinkuljetuksia aiemminkin, ja kuljettajalle oli Liettuassa myönnetty eläinkuljetuksiin vaadittava todistus.

Syyttäjän mukaan kuljetusautossa ollut ilmastointilaite ei kuitenkaan toiminut matkan aikana kunnolla. Kuljettaja oli esitutkinnassa kertonut esimerkiksi yrittäneensä tuulettaa autoa Latvian vastaisella rajalla, jotta koirat pärjäisivät.

Hän oli myös kertonut ruokkineensa ja ulkoiluttaneensa koiria vapaaehtoisten kanssa matkan aikana. Kuljetustilan ilmastointilaitetta ei voinut kuitenkaan käyttää, jos auto ei ollut käynnissä.

"Ei hän tätä ole suunnitellut"

Tallinnassa kuljettaja ajoi auton Helsinkiin kulkevan laivan autokannelle. Muutaman tunnin mittaisella lauttamatkalla kuljettaja ei syyttäjän mukaan ollut käynyt tarkistamassa eläinten vointia. Lopulta Helsingin satamassa hän huomasi, missä kunnossa koirat olivat. Kuljettaja otti yhteyttä laivahenkilökuntaan, joka kutsui puolestaan Tullin paikalle.

Oikeudessa kuultu tullivirkailija arvioi, että auton takatilassa oli paha haju ja "varmaan 40 astetta lämmintä". Hän kuvaili autoa oikeudessa epäsiistiksi.

– Se oli kuin huonosti lämminnyt sauna, tullivirkailija kertoi.

Koirien päälle ruiskutettiin satamassa ensiapuna vettä. Koirat vietiin pian eläinlääkärin ohjauksesta Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan, jossa eläinten hoito jatkui. Kuljetuksesta ilmoitettiin myös poliisille.

Kuljettaja myönsi oikeudessa syyttäjän teonkuvauksen mutta ei halunnut itse tulla asiassa kuulluksi. Miehen puolustus kuitenkin totesi oikeudessa, ettei teko ollut tahallinen. Puolustus myös nosti oikeudessa esiin sen, mikä oli työnantajan vastuu tapahtumiin. Kuljettajan työnantaja oli puolustuksen mukaan vastannut siitä, että koirat oli tuotu autolautalla Suomeen.

– Ei hän tätä ole suunnitellut, miehen asianajaja Jyrki Leivonen totesi oikeudessa tapahtuneesta.

"On todella kuuma! Ilmastointi ei kykene"

Syyttäjän mukaan kuljettaja aiheutti törkeällä huolimattomuudella koirille tarpeetonta kipua kuljetuksen aikana. Syyttäjä kertoi oikeudessa, että kuljettaja oli tietoinen esimerkiksi siitä, ettei ilmastointi toimi kunnolla. Hän esitti todisteena tästä viestinvaihtoa, jota mies kävi työnantajansa kanssa matkan aikana.

– On todella kuuma! Ilmastointi ei kykene, mies oli kirjoittanut.

Kuljettajan olisi syyttäjän mielestä pitänyt huolehtia koirien hyvinvoinnista paremmin.

– Kyse on elävistä eläimistä eikä pilaantuvasta tavarasta, syyttäjä Nummela totesi loppulausunnossaan.

Helsingin käräjäoikeus vapautti kuljettajan torstaina oikeusistunnon päätteeksi. Oikeus antaa häntä koskevan ratkaisun myöhemmin syyskuussa.

Poliisi on tutkinut myös koirakuljetuksesta vastaavan yhtiön vastuuta. Yhtiötä koskeva syyteharkinta on syyttäjän mukaan vielä kesken.