Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten lisääntynyt itsetuhoisuus hälyttää Mieli ry:n kriisipuhelimessa – kuluvana vuonna lähes 300 soittajaa on ollut akuutissa itsemurhavaarassa

Suomen Mielenterveys ry Mielen mukaan nuorten itsetuhoisuus on hälyttävän yleistä. Nuorten itsetuhoisuuteen liittyvien keskustelujen määrä on kuluvana vuonna kasvanut Mieli ry:n kriisipuhelimessa ja Sekasin-chatissa. Itsemurhien ehkäisykeskuksen asiakkaista kolmannes on ollut 18–29-vuotiaita nuoria.

Järjestön tiedotteen mukaan lähes 300 kriisipuhelimeen soittanutta nuorta on ollut akuutissa itsemurhavaarassa. Päivystäjä arvioi itsemurhavaaran suureksi, jos soittajalla on konkreettinen suunnitelma tai takana on tuore itsemurhayritys.

Kriisipuhelimessa käytiin 18–29-vuotiaiden kanssa tammi-elokuussa 13 prosenttia enemmän itsetuhoisuutta koskevia keskusteluja kuin samaan aikaan viime vuonna. Sama kehitys näkyy 12–29-vuotiaille suunnatussa Sekasin-chatissa.

Mieli ry:n mukaan erityisen huolestuttavalta vaikuttaa nuorten naisten itsetuhoisuus. Kriisipuhelimessa nuorten naisten kanssa käydyt keskustelut itsetuhoisuudesta lisääntyivät samalla ajanjaksolla lähes viidenneksellä.

Itsetuhoisiin ajatuksiin saatavissa apua

Nuorten hyvinvointia ovat heikentäneet pitkittynyt koronaviruspandemia, Venäjän hyökkäyssota ja ilmastokriisi. Mieli ry:n kriisikeskustoimintojen johtaja Sanna Vesikansa toteaa tiedotteessa, että pandemian aikana on kertynyt palveluvaje, jonka takia itsetuhoisen nuoren on vaikea päästä hoitoon. Lisäksi erityisesti nuorisopsykiatriset osastot ovat olleet jatkuvasti joko ruuhkautuneita tai täynnä.

– Jos itsemurhien määrää halutaan saada laskemaan, jokaiselle ihmiselle tulee olla tarjolla pääsy matalan kynnyksen keskusteluapuun mahdollisimman pian, Vesikansa sanoo tiedotteessa.

Huomenna lauantaina vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää, jonka tavoitteena on erityisesti muistuttaa, että itsemurhia voidaan ehkäistä ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua.