Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijarit esiintyvät jälleen poliisijohtona – viestiin ei pidä vastata eikä liitteitä avata

Poliisi on saanut ilmoituksia huijausviesteistä, joita on lähetetty poliisin johdon nimissä. Vastaavista kömpelöllä suomella kirjoitetuista viesteistä on varoitettu aiemminkin tänä vuonna, viimeksi viime viikolla.

Tyypillistä viesteille on huono kieli, väite vastaanottajan rikollisesta toiminnasta sekä vaatimus antaa selvitys sähköpostitse. Viime viikolla liikkeellä olleita huijauksia on lähetetty poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimissä. Viesteissä on käytetty poliisin virallisia tunnuksia.

Sähköisiä rikosilmoituksia on kirjattu huijauksista kymmeniä. Nimikkeenä on pääosin virkavallan anastus. Poliisin tiedossa ei ole, että huijauksista olisi aiheutunut juurikaan rikosvahinkoa.

Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen. Huijausviesteillä pyritään useimmiten tavoittelemaan taloudellista hyötyä muun muassa kalastelemalla luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia. Liikkeellä voi olla yhtä aikaa useampia eri versioita samasta huijauksesta.

Poliisi ohjeistaa kuvatun kaltaisen viestin vastaanottajia poistamaan viestin avaamatta liitteitä sekä jättämään sen vastaamatta. Jos vastaanottaja on jo ehtinyt vastata viestiin ja antaa henkilö- tai pankkitietoja, hänen on syytä olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiinsa ja tehdä sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi tai millä tahansa poliisiasemalla. Hätänumeroon ei tällaisessa tilanteessa ole syytä soittaa.