Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työoikeuden emeritusprofessori jyrähtää potilasturvallisuuslain kiirehtimisestä: "Voi olla jopa vaarallista potilaille"

Seppo Koskinen nostaa tikun nokkaan erityisesti aluehallintovirastojen roolin työtaistelussa.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen arvostelee uutta potilasturvallisuuslakia, josta eduskunnan on tarkoitus päättää maanantaina.

Lailla on kiire, koska hoitajaliitot Tehy ja Super ovat aloittamassa Helsingin kotihoidossa neljän päivän lakon ensi tiistaina.

Koskinen toteaa kirjallisessa lausunnossaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että lain kiirehtiminen lisää riskiä oikeusturvaloukkauksille ja erilaisille tulkinnoille.

– Näin nopealla aikataululla joudutaan ottamaan tulkintariskejä, jotka asiakkaiden ja potilaiden henkeä ja terveyttä koskevissa kysymyksissä saattavat olla jopa vaarallisia. Lain tulkintahan tapahtuu ensi sijassa työnantajien toimesta ja pakkokeinot aluehallintoviranomaisen toimesta ja alkuvaiheessa työnantajien intressit luonnollisesti korostuvat, Koskinen kirjoittaa lausunnossaan.

Hän nostaa tikun nokkaan erityisesti aluehallintovirastojen roolin työtaistelussa.

– Lakiehdotus asettaa aluehallintoviranomaisen todella keskeiseksi työtaistelun vaikutusten arvioijaksi ja päätöksentekijäksi uhkasakon määräämisoikeuksineen. Aluehallintovirastolla ei aikaisemmin ole ollut vastaavaa tehtävää.

Koskinen ehdotti lausunnossaan, että aluehallintovirastoja parempi "harkintaelin" olisi ollut käräjäoikeus.

– Eri aluehallintovirastoissa päätöksenteko saattaa olla erilaista esimerkiksi puuttumiskynnysten ja uhkasakkojen asettamisen yhteydessä. Tästä voi seurata merkittäviä yhdenvertaisuusongelmia siten, että joissakin virastoissa puuttuminen työtaisteluun on hyvinkin nopeaa ja suoraviivaista, toisissa taas annetaan järjestöjen kanssa käytäville neuvotteluille niin pitkä aika kuin mahdollista, Koskinen huomauttaa lausunnossaan.

Hän sanoo suoraan, että "työtaistelukysymysten merkittävä alistaminen hallintoviranomaisen yksinomaiseen valtaan on huono ratkaisu".

– Käsitykseni mukaan se yhdistää hallintoviranomaistoiminnan työtaisteluasioiden hoitoon tavalla, jota kansainväliset sopimukset eivät mahdollista.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti perjantaina, että potilasturvallisuuslakiin ei ole tulossa henkilökohtaista uhkasakkoa hoitajille.

Alkuperäisen esityksen mukaan lakkoilevan tai irtisanoutuneen hoitajan olisi voinut määrätä sakon uhalla töihin. Sen sijaan aluehallintovirastojen määräämät uhkasakot voisivat kohdistua työntekijäjärjestöihin.

Hallituksen esityksen perustelujen mukaan ilman uhkasakon mahdollisuutta aluehallintoviraston päätökset voisivat jäädä merkityksettömiksi henkilöstön edelleen kieltäytyessä työstä.

Toinen muutos koskee lakkojen siirtämistä tai keskeyttämistä. Sote-valiokunnan mukaan aluehallintovirastot voisivat siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa. Alkuperäisessä esityksessä määrää ei ollut rajattu.

Uuden lain on tarkoitus olla voimassa ensi tammikuun loppuun asti.