Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiassa yli 200 valasta on ajautunut rannalle, suuren osan uskotaan kuolleen

Australiassa Tasmanian saarella satoja valaita on ajautunut rannalle ja jäänyt jumiin, paikalliset viranomaiset kertovat. Yhteensä noin 230 valasta on ajautunut saaren länsiosassa sijaitsevan Macquarie Harbourin lahteen.

Jumiin jääneet valaat ovat lajiltaan pallopäävalaita. Viranomaiset uskovat, että noin puolet löydetyistä valaista on kuolleita.

Valaita jää joukoittain jumiin Tasmaniassa suhteellisen usein. Poikkeuksellisen suuri joukko valaita ajautui Tasmanian rannalle viimeksi vuonna 2020, jolloin lähes 400 valaan kerrottiin kuolleen.

Valaiden joukkorantautumisten syitä eivät tunne edes aiheeseen perehtyneet tutkijat. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että sosiaaliset pallopäävalaat ovat saattaneet eksyä reitiltään syötyään rannikon läheisyydessä tai seurattuaan yhtä tai kahta eksynyttä valasta.

Joukkorantautumisen tapahtuessa eläimiä autetaan mahdollisuuksien mukaan palaamaan avomerelle, mutta rantautumisia ei kuitenkaan käytännössä voida tulevaisuudessa estää.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.