Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät haluaa edistää kaksoiskuntalaisuutta

Hallituspuolue vihreät haluaa edistää kaksoiskuntalaisuuden toteuttamista.

Puolue linjaa asiasta maaseutu- ja aluepoliittisessa ohjelmassaan, jonka sen puoluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan Kuopiossa sunnuntaina.

Ohjelmassa ehdotetaan, että kaksoiskuntalaisuudelle selvitetään toimivaa toteutustapaa esimerkiksi luomalla käsite toissijaisesta kotikunnasta.

– Etätyö – tai paikasta riippumaton työ – tarjoaa mahdollisuuden valita oma asuinpaikka entistä vapaammin. Se mahdollistaa asumisen kauempana kasvukeskuksista, maaseudulla tai haja-asutusalueella, ohjelmassa sanotaan.

Kaksoiskansalaisuuden ajatuksesta laadittiin selvitys viime vaalikaudella. Siinä ajatus verotuksen, äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden jakaminen monen paikkakunnan kesken todettiin "ongelmalliseksi perustuslain näkökulmasta".

Keskustelu aiheesta on kuitenkin elpynyt koronapandemian lisäämien etätöiden myötä. Monipaikkaisuudesta on haettu helpotusta pienentyneiden kuntien elinvoimaan.

Viime kuntavaalien alla kaksoiskuntalaisuuden puolesta puhuivat ainakin keskustan Annika Saarikko ja RKP:n Anna-Maja Henriksson, jotka mainitsivat asiasta STT:n puheenjohtajien haastattelusarjassa. Vihreiden Maria Ohisalo pohti asiaa vielä tuolloin varauksellisesti, sillä lisääntyvä liikenne ja kahden kodin lämmittäminen pohditutti ympäristönäkökulman ympärille syntyneen puolueen johtajaa.

Omavaraisempaa energiaa ja maataloutta

Ohjelman muissa osissa vihreät puhuvat muun muassa maataloudesta, energiantuotannosta ja liikenteestä.

Maataloudessa puolue kaipaa nykyisten tuotantoyksiköiden pienentämistä ja tuotannon luonnonmukaistamista. Vihreiden mukaan maatalouden uudistumista hidastaa suuruuteen kannustava tukipolitiikka.

Vastauksena energiakriisiin puolue haluaa lisätä paikallista energiantuotantoa erityisesti tuuli- ja aurinkovoiman, maalämmön ja biokaasun merkeissä.

– Kansallisesti meidän tulee pyrkiä sekä energia- että valkuaisomavaraisuuteen, ohjelmassa todetaan.

Puolueelle perinteisesti vaikeaa ydinvoimaa ohjelmassa ei mainita, eikä myöskään muita tuotantomuotoja vetyenergian ohella.

– Vihreän vedyn kehittämistä tulee nopeuttaa ja siihen tulee luoda suunnitelma.

Koulutuksessa puolue vaatii etäopetuksen kehittämistä. Tämä ei kuitenkaan saisi vähentää lähiopetusta. Koulutuksen määrärahoja varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin tulee kasvattaa.

Puolue vastustaa tukea kotimaan lentoliikenteelle. Nykyhallitus on tukenut lentoja Helsingin ja usean kaupungin välillä osana koronakriisiin liittyviä tukitoimiaan. Sen sijaan vihreät kannattaa rataverkon kunnon parantamisesta sekä tukea julkiselle ja kevyelle liikenteelle.