Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Venäjä tekee tänä talvena sen, mihin kykenee", sanoo Mika Aaltola Nord Stream -vuodoista

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola muistuttaa Twitterissä, että tiistaina uutisoidut Nord Stream -rikot "tuovat mieleen Venäjän kyvyn katkaista kaasuputkia ja tietoliikennekaapeleita".

Molemmissa Nord Stream -putkissa vuoto – SVT:n mukaan Ruotsissa ja Tanskassa rekisteröitiin maanantaina kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä lähellä Nord Streamia

– Venäjä tekee tänä talvena sen, mihin kykenee, joten häiriöihin on syytä varautua, Aaltola varoittaa.

Aaltola korostaa, että eteläinen Itämeri on "Suomen päävaltimo".

– Venäjän tuottamat häiriöt siellä tuntuvat Suomessa hyvin nopeasti.

Tiistaina on uutisoitu, että Nord Stream 1 -kaasuputkessa on havaittu kaksi vuotokohtaa, kertoi Ruotsin merenkulkulaitos uutistoimisto TT:n mukaan. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen.

Saksalaislehti Der Tagesspiegelin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan tapahtunutta pidetään Saksan hallinnossa ja hallituksessa sabotaasina.

Myös Ruotsin energiaviraston entisen johtajan, professori Tomas Kåbergerin mukaan on epätodennäköistä, että molemmat linjat vaurioituisivat sattumalta.

Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen niin ikään pitää selvänä, että vuotojen taustalla on Venäjä.

– On selvää, ettei se voi olla mikään onnettomuus, kun vuotoja tapahtuu kummassakin putkessa. Kaikille on selvää, että kyse on Venäjästä, Tynkkynen toteaa HS:lle.