Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Epäillyt Nord Stream -iskut voivat olla kuin Mainilan laukaukset, sanoo Mika Aaltola

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo Helsingin Sanomille, että epäilty isku Nord Stream -kaasuputkiin viestii siitä, että tietty aikakausi Venäjän ja lännen suhteissa on tullut päätökseen.

Venäjältä Saksaan kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa huomattiin alkuviikosta vuotoja Tanskan ja Ruotsin talousalueilla. Eurooppalaiset johtajat ovat laajalla rintamalla arvioineet, että vuotojen syynä on Venäjän tekemä sabotaasi-isku.

Eurooppalaiset johtajat arvioivat Nord Stream -vuotojen aiheutuneen sabotaasista – "Johtaa voimakkaimpaan mahdolliseen vastaukseen"

Aaltola uskoo, että Venäjä sanoo lähipäivinä selvästi, mitä isku tarkoittaa.

– Sitä voidaan käyttää vähän kuin Mainilan laukauksina tai sitten demonstratiivisena tekona, jossa kehotetaan länttä varautumaan pahaan talveen, Aaltola sanoo HS:lle.

Mainilan laukaukset oli Neuvostoliiton marraskuussa 1939 lavastama välikohtaus, josta neljä päivää myöhemmin alkoi talvisota.

Aaltolan mukaan tapaus osoittaa, että kaikki infrastruktuuri, myös esimerkiksi merenalaiset datakaapelit, ovat vaarassa.

– Näyttävillä teoilla pyritään restauroimaan mahdista se, mikä pelastettavissa on. Tämänkaltaista rimpuilua ja elehtimistä saattaa olla tiedossa jatkossakin. Tämä on heikkenevän Venäjän skenaario, joka on omalla tavallaan vaarallinen, Aaltola kommentoi HS:lle.

Aaltola kommentoi tilannetta keskiviikkona myös Twitterissä kirjoittamalla, että pelolle ei pidä antaa nyt valtaa.

Keskiviikkoaamuna hän huomautti myös, että infrastruktuurin suojaaminen Venäjän varalta on välttämätöntä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.