Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kemianteollisuudessa ei saatu sopua ensi vuoden palkankorotuksista

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto eivät saaneet aikaan sopua ensi vuoden palkankorotuksista, kertoi Kemianteollisuus perjantaina. Ensi vuosi oli sopimuksissa optiovuosi, jonka toteutuminen olisi vaatinut ensi vuotta koskevaa palkkaratkaisua syyskuun loppuun mennessä.

Nyt sopimukset päättyvät joulukuun lopulla, ja osapuolet aloittavat myöhemmin syksyllä neuvottelut uusista työehtosopimuksista.

Sopimukset koskevat kemian perusteollisuutta, muovituoteteollisuutta, kemian tuoteteollisuutta sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuutta.

Sopimusten piirissä on yhteensä noin 14 000 työntekijää.

Työantajapuolen mukaan näkemysero palkankorotusten tasosta oli suuri.

– Kemianteollisuus ei tule olemaan se taho, joka toistaa vuoden 2007 virheet työvoimakustannusten karkaamisen osalta. Olemme huolissamme, mihin talven tilanne on johtamassa jäsenyritystemme osalta. Ennustettavuus on erittäin vaikea, ja tilanne huononee viikosta toiseen, mikä näkyy yt-neuvotteluiden käynnistymisenä, sanoi Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä tiedotteessa.

Toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden osalta neuvottelut optiovuodesta jatkuvat vielä ensi viikolla.

Teollisuusliiton mukaan osapuolet eivät ole vielä sopineet neuvottelujen aloittamisen ajankohtaa.

– Valitettavasti ratkaisua palkankorotuksista ei saatu aikaiseksi tässä epävarmassa tilanteessa, jossa ennustettavuus ja sopu olisi tuonut vakautta työpaikoille. Yritimme loppuun asti olla luovia ja ratkaisuhaluisia, mutta se ei riittänyt, sanoi Teollisuusliiton kemiansektorin sektorijohtaja Toni Laiho tiedotteessa.

Laiho totesi liiton alkavan nyt valmistautua perinteiseen neuvottelukierrokseen, jossa koko työehtosopimus on auki.