Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Virkatodistusruuhka on korjaantunut, yksi kuoli kolarissa Porvoossa, revontulia näkyvissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Virkatodistuksia saa jälleen sujuvasti

Sukuselvitysmuotoisten virkatodistusten toimitusongelmat ja ruuhkat ovat nyt korjaantuneet Digi- ja väestötietovirastossa. Viraston mukaan pitkien toimitusaikojen taustalla on ollut pääosin henkilöstövaje.

Valtaosa virkatodistuksista tilataan kuolinpesän asioiden hoitoa varten.

Sukuselvitystodistusten toimitukset ruuhkautuivat myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnissa viime vuonna, mutta nyt toimitusajat ovat lyhentyneet merkittävästi viime syksystä, Kirkkohallituksesta kerrotaan.

Sukuselvitysten toimitusajat olivat kirkolla syyskuun puolivälissä keskimäärin kolme viikkoa. Pisimmät kahdeksan viikon toimitusajat olivat tuolloin Espoossa ja Porissa.

Yksi kuoli ja useita loukkaantui kolarissa Porvoossa - toisessa autossa ihmisiä kyydissä takakontissa

Yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut kahden henkilöauton kolarissa Uudellamaalla Porvoossa. Pelastuslaitoksen mukaan kolme ihmistä loukkaantui vakavasti ja kuusi lievästi.

Pelastuslaitos kertoo, että toisessa kolariautossa oli yhteensä kahdeksan ihmistä, joista kolme oli ollut auton takakontissa. Toisessa autossa oli kuljettajan lisäksi yksi matkustaja.

Onnettomuus tapahtui puoliltaöin Läntisellä Mannerheiminväylällä. Tie suljettiin alkuyöstä liikenteeltä, mutta Fintrafficin tieliikennekeskus kertoi aamuyöstä kolmen aikoihin tien olevan jälleen auki.

Poliisi aloittaa hirvenmetsästyksen tehovalvonnan Pohjois-Suomessa

Poliisi valvoo viikonloppuna tehostetusti hirvieläinten metsästystä Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Tehovalvonta alkaa tänään ja kestää viikonlopun ajan. Poliisi kertoo tiedotteessa, että valvonta keskittyy metsästysmenetelmien asianmukaisuuteen ja erityisesti turvallisuuteen. Valvontaan osallistuu myös muita viranomaisia.

Muualla Suomessa valvonta toteutetaan seuraavana viikonloppuna.

Helsingin keskustan Sokos pysyy lauantain kiinni tulipalon vuoksi - vahinkojen laajuutta ei vielä tiedetä

Helsingin keskustan Sokos-tavaratalo on tänään suljettuna eilisiltaisen tulipalon vuoksi, tiedottaa SOK. Saman kiinteistön S-market saadaan SOK:n mukaan mahdollisesti avattua lauantaina.

Sokos Hotel Vaakunan tilannetta arvioidaan aamulla. Hotellivieraat majoitettiin muihin yhtiön hotelleihin savun hajun vuoksi.

Pelastuslaitoksen mukaan tulipalo syttyi katutasossa tavaratalon ensimmäisen kerroksen toimistotiloissa. Hälytys tuli puoli kymmenen jälkeen illalla, eikä paikalla ollut enää asiakkaita. Sisällä oli Sokoksen henkilökuntaa, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Poliisi tutkii syttymissyytä. SOK kertoo tiedotteessaan, ettei tulipalon aiheuttajaa ja vahinkojen laajuutta vielä tiedetä.

Revontulia voi nähdä tänä iltana eteläisessäkin Suomessa

Tänään on hyvä mahdollisuus nähdä revontulia koko Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Väriloistoa on voinut nähdä taivaalla jo lauantain vastaisena yönä, mutta komeimmat revontulet näyttävät ajoittuvan sunnuntain vastaiseen yöhön. Myös eteläisessä Suomessa voi odottaa revontulia.

Paikallisesti mahdollisuutta revontulten näkemiseen säätelee myös pilvisyys.

Revontulista kiinnostuneiden kannattaa tarkkailla taivasta vielä sunnuntai-iltanakin, Ilmatieteen laitos kertoo.

Burkina Fason sotilasjuntan johtaja syrjäytettiin - rajat kiinni, perustuslaki ei ole voimassa

Länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa maata johtanut everstiluutnantti Paul-Henri Sandaogo Damiba on syrjäytetty. Kapinaan nousseiden asevoimien edustajat ovat ilmoittaneet televisioidussa lausunnossaan, että maan uusi johtaja on kapteeni Ibrahim Traore.

Asevoimien mukaan maan rajat on nyt suljettu ja hallitus lakkautettu eikä perustuslaki ole enää voimassa. Yöksi julistettiin ulkonaliikkumiskielto.

Aiemmin perjantaina hallitus ilmoitti, että maan asevoimissa oli ollut meneillään "sisäinen kriisi". (Lähde: AFP)

Kymmenet maat marssivat ulos Venäjän edustajan puheenvuoron tultua Unescon konferenssissa

Kymmenien eri maiden edustajat marssivat ulos Meksikon pääkaupungissa Mexicossa järjestetystä kansainvälisestä kulttuurikonferenssista vastalauseena Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa. Ulosmarssi tapahtui, kun tuli Venäjän edustajan vuoro puhua YK:n kulttuurijärjestön Unescon isännöimän kulttuuripolitiikan ja kestävän kehityksen maailmankonferenssin päätöstilaisuudessa.

Liettuan kulttuuriministeri Simonas Kairys kertoi konferenssissa, että Unesco on tutkinut sodan aiheuttamia vahinkoja liki 200 ukrainalaisessa kulttuurikohteessa, kuten museoissa, kirjastoissa ja historiallisissa rakennuksissa. (Lähde: AFP)