Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä nappaa nyt sotaa pakenevia Viron ja Liettuan rajalta – rajoille "liikkuvia värväysasemia"

Venäjä on ottanut Pihkovan alueelle EU:n vastaiselle rajalle käyttöön "liikkuvia värväysasemia". Viroon ja Liettuaan sotaa pakenevat napataan nyt rajajonosta.

Aiemmin Venäjä vei vastaavan liikkuvan toimiston Suomen rajalle ja sellainen on käytössä myös Georgian rajalla. Venäjä suunnittelee vastaavia toimistoja muuallekin.

Pihkovan alueen kuvernööri Mihail Vedernikov sanoi venäläisen RBK-lehden mukaan, että Viron ja Liettuan rajoilla on ”erittäin suuri ihmisvirta, jossa on sotilasikäisiä venäläisiä”.

Kuvernöörin mukaan rajajonoissa on myös ukrainalaisia.

– Naapurit eivät ole kiireisiä päästämään heitä, kuvernööri sanoi ja viittasi Baltian maiden päätökseen olla ottamatta maahansa venäläisturisteja.

Venäjän rajavartiolaitos, hätätilaministeriö ja paikallishallinto ovat vahvistaneet miehitystä työvuoroihin ja Pihkovan alueella on nyt useita siirrettäviä värväystoimistoja. Sotaa pakenevat venäläisnuorukaiset saavatkin rajajonossa määräyksen sotaan Ukrainaan.

Maanantaina 3. lokakuuta Venäjä ilmoitti antaneensa Georgian rajajonossa liki 200:lle miehelle määräyksen sotaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin annettua 21. syyskuuta asetuksen osittaisesta liikekannallepanosta alkoi maasta poistua paljon miehiä, jotka arvelivat joutuvansa pakotetuksi sotaan. Poistuneita on ainakin satoja tuhansia.

Autoritäärisessä maassa alueviranomaiset kiirehtivät toimeenpanemaan määräystä, etteivät joutuisi rangaistuiksi.

Duuman puhemiehistö jyrähti syyskuussa, että ”nopeus ei voi korvata laatua”. Lokakuun alussa paljastui, että esimerkiksi Habarovskissa puolet sotamääräyksistä oli virheellisiä. Novosibirsk taas ilmoitti 3. lokakuuta, että on saanut liikekannallepanon ensimmäisen vaiheen valmiiksi.