Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italialaislehti varoitti Venäjän suunnittelevan "maailmanlopun aseen" koeräjäytystä – Ukrainan disinformaation vastainen keskus kutsui misinformaatioksi

Italialaislehti La Repubblica julkaisi sunnuntaina uutisen, jonka mukaan puolustusliitto Naton tiedustelu olisi varoittanut jäsenmaita Venäjän mahdollisesta ydinkokeesta.

Ukrainan disinformaation vastainen keskus väittää, että uutinen on katteeton, sillä lehden mainitsemaa tiedusteluraporttia ei ole julkaistu Naton verkkosivuilla. Asiasta kertoo Ukrainskaja Pravda.

La Repubblican mukaan venäläinen ydinsukellusvene K-529 Belgorod olisi poistunut tukikohdastaan Vienanmerellä ja olisi suuntaamassa Pohjoiseen jäämereen kuuluvaan Karanmereen Siperian pohjoispuolella.

Veneen olisi aikomus toteuttaa Poseidon-ydintorpedon koeräjäytys, jota La Repubblica luonnehtii "maailmanlopun aseeksi". Torpedon väitetään kykenevän kulkemaan hyvinkin pitkiä matkoja, aiheuttamaan räjähtäessään valtavan hyökyaallon ja säteilyttämään rannikkokaupunkeja.

Ukrainan disinformaation vastainen keskus kirjoittaa Facebook-julkaisussaan, että La Repubblica on levittänyt "manipuloitua tietoa" Belgorodin liikkumisesta, johon muut maailman mediat ovat tarttuneet. Ukrainskaja Pravdakin siteerasi La Repubblicaa suoraan, mutta muokkasi uutistaan keskuksen ulostulon jälkeen. Myös Suomessa on lainattu alkuperäistä uutista sellaisenaan.

– Maanantaihin mennessä tällaisia tietoja ei ole julkaistu Naton sivuilla. Nato on kylmästä sodasta asti kirjannut säännöllisesti venäläisten sukellusveneiden toimintaa. Tällaiset median perusteettomat lausunnot vain tehostavat Venäjän informaatioterrorismia, keskuksen julkaisussa kirjoitetaan.

Spekulointi Venäjän tarttumisesta ydinaseeseen sodassaan Ukrainaa vastaan otti uusia kierroksia 21. syyskuuta, kun presidentti Vladimir Putin esitti videopuheessaan epäsuoran uhkauksen länsimaille.

Liikekannallepanon Venäjälle samalla julistanut Putin sanoi Venäjän puolustavan alueitaan kaikin mahdollisin keinoin ja väitti länsimaiden uhkailevan Venäjää ydinaseilla. Hän väitti Venäjän ydinaseiden olevan länsimaita parempia ja sanoi, ettei hän bluffaa niiden käytön suhteen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken totesi 30. syyskuuta, ettei maan tiedustelu ole havainnut viitteitä siitä, että Venäjä valmistelisi ydinaseiden käyttöä.

– Seuraamme hyvin tarkasti, tekeekö Venäjä todella jotain, mikä viittaa siihen, että se harkitsee ydinaseiden käyttöä. Emme ole toistaiseksi nähneet heidän ryhtyvän näihin toimiin, Blinken sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös aktiivisesti tiedustelutietoja Venäjän toimista julkaisevan Britannian puolustusministeri Ben Wallace arvioi European Pravdan haastattelussa, että ydinaseiden käyttö Ukrainassa olisi erittäin epätodennäköistä, vaikka Putin toimiikin "irrationaalisesti".

Vaikka La Repubblica kirjoittaa varoituksen koeräjäytyksestä olevan peräisin Naton johtoportaasta, lehti ei kerro, milloin varoitus olisi tarkalleen annettu.