Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saamelaiskäräjät kanteli oikeuskanslerille Tenon lohenkalastuskiellon valmistelusta

Saamelaiskäräjät on kannellut oikeuskanslerille maa- ja metsätalousministeriön toiminnasta Tenon lohenkalastuskiellon valmistelussa tämän vuoden keväänä.

Saamelaiskäräjät katsoo, että ministeriö laiminlöi tuolloin velvollisuuden neuvotella asiasta sen kanssa.

Saamelaiskäräjien mukaan maa- ja metsätalousministeriö ehdotti 1. huhtikuuta käräjille, että saamelaiskäräjälain mukainen neuvottelu lohenkalastuksen kieltämisestä käytäisiin 4. huhtikuuta.

Esitys lohenkalastuksen kieltämisestä oli kuitenkin lähetetty lausuntokierrokselle jo 1. huhtikuuta. Näin ollen neuvottelu ei olisi ollut oikea-aikainen, koska saamelaiskäräjillä ei ollut enää mahdollisuutta vaikuttaa esityksen sisältöön. Saamelaiskäräjät kieltäytyi tästä syystä neuvottelusta, tiedotteessa todetaan.

Saamelaiskäräjät kiinnittää oikeuskanslerin huomiota myös muun muassa ministeriön toimintaan lain voimaantulon määrittelyssä. Laki tuli käräjien mukaan voimaan noin 10 päivää lohenkalastuskauden alkamisen jälkeen.

Oikeuskansleri on aiemmin moittinut maa- ja metsätalousministeriötä siitä, että saamelaisia ei kuultu riittävän ajoissa Tenojoen kalastussopimuksen neuvotteluissa ja valmisteluissa vuonna 2016.