Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulukoti Pohjolakodin rikosepäilyistä ei nosteta syytteitä

Pohjois-Pohjanmaalla Muhoksella sijaitsevaan koulukoti Pohjolakotiin liittyvistä rikosepäilyistä ei nosteta syytteitä, Syyttäjälaitos kertoi keskiviikkona.

Poliisi tutki Pohjolakodin toimintaa ja sitä, miten sinne sijoitettuja nuoria oli kohdeltu. Esitutkinnassa tarkasteltiin vuosia 2013–2019.

Poliisilta syyttäjälle siirtyi syyteharkintaan useita rikoskokonaisuuksia, joista osasta syyttäjä oli jo aiemmin tehnyt päätöksiä, ettei syytteitä nosteta. Keskiviikkona Syyttäjälaitos tiedotti, että viimeisetkin syyteharkinnat ovat päättyneet syyttämättäjättämispäätöksiin.

Rikosepäilyt koskivat virka-aseman väärinkäyttöä, pahoinpitelyä, lievää pahoinpitelyä ja kunnianloukkausta. Epäiltyinä oli koulukodin ohjaajia.

Suurin osa päätöksistä tehtiin sillä perusteella, että todennäköisiä syitä rikosepäilyn tueksi ei ollut. Lievän pahoinpitelyn ja kunnianloukkauksen osalta syyteoikeus ehti vanhentua.

Avin mukaan Pohjolakoti on korjannut toimintaansa

Apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön Pohjolakodista heinäkuussa 2018 keväisen yllätystarkastuksen jälkeen. Tarkastajat löysivät useita merkittäviä puutteita lasten kohtelussa ja niin sanottujen rajoitustoimien käytössä. Myöhemmin samana vuonna koulukoti ilmoitti parannuksista toiminnassaan.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira tekivät Pohjolakotiin tarkastuskäynnin vuoden 2019 lopulla. Sen perusteella aluehallintovirasto arvioi, että koulukodissa oli ryhdytty asianmukaisiin toimiin havaittujen epäkohtien korjaamiseksi.