Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä tuomioistuin määräsi Nobel-palkinnon saaneen ihmisoikeusjärjestö Memorialin päämajan takavarikoitavaksi

Venäjällä tuomioistuin on määrännyt ihmisoikeusjärjestö Memorialin päämajan Moskovassa takavarikoitavaksi valtiolle. Päätös annettiin tänään vain tunteja sen jälkeen, kun ihmisoikeusryhmälle oli myönnetty Nobelin rauhanpalkinto. Asiasta kertoi venäläinen Interfax-uutistoimisto.

Takavarikointipäätös tuli pian sen jälkeen, kun Norjan Nobel-komitea oli julkistanut tämän vuoden rauhanpalkinnon saajat. Palkinnon saivat Memorialin lisäksi vangittu valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski sekä ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö Center for Civil Liberties.

Oikeudessa syyttäjänviraston edustaja syytti Memorialia "natsirikollisten" esittämisestä myönteisessä valossa sekä viranomaisten ja Neuvostoliiton mustamaalaamisesta. Venäjän viranomaisten mielestä Memorialin työ tahraa maan menneisyyttä.

YK:n ihmisoikeusneuvosto alkaa seurata Venäjän ihmisoikeustilannetta

Pian Nobel-rauhanpalkintojen julkistuksen jälkeen myös YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti alkavansa seurata Venäjän ihmisoikeustilannetta. Kyse on ensimmäisestä päätöslauselmasta, jossa keskitytään maan sisäisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Neuvoston 47 jäsenestä 17 hyväksyi EU-maiden tekemän esityksen. Kuusi jäsenmaata, mukaan lukien Kiina, Kuuba ja Venezuela, vastustivat esitystä. 24 maata pidättäytyi äänestämästä.

Venäjä erotettiin väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta huhtikuun alussa Ukrainan sodan takia.

Neuvoston päätös osui myös samalle päivälle, jolloin 16 vuotta sitten murhattiin venäläinen toimittaja ja presidentti Vladimir Putinin arvostelija Anna Politkovskaja.

Lisäksi neuvoston äänestyspäätös tuli Putinin syntymäpäivänä. Hän täytti perjantaina 70 vuotta. Tämän noteerasi myös Britannian edustaja Simon Manley.

– Hyvää 70-vuotispäivää presidentti Putin, Manley sanoi Twitterissä.

Tviitin yhteyteen hän oli laittanut kuvakaappauksen ihmisoikeusneuvoston äänestystuloksesta.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.