Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkaproteeseilla kävelevä Vasyl palvelee Ukrainan joukoissa rintamalla – valehteli jaloistaan päästäkseen sotaan

Länsi-Ukrainan Taka-Karpatian alueen asukas Vasyl Shtefko, 55, palvelee Ukrainan asevoimissa, vaikka hänen molemmat jalkansa ovat proteeseja. Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform julkaisi Shtefkon haastattelun lauantaina. Suoriltaan Sthefkoa ei olisi otettu palvelukseen, joten hänen piti huijata tiensä palvelukseen.

Hän menetti jalkansa vuonna 2008. Hän yritti värväytyä maan asevoimiin vuonna 2014, mutta hänen pääsynsä palvelukseen evättiin.

Kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa, ukrainalaiset ryntäsivät värväystoimistoihin, koska he tajusivat maansa puolustamisen olevan välttämätöntä. Shtefko sanoi hänellä olevan vain yksi proteesi ja hän piilotteli jalkojaan hänet tietäneeltä sotilaskomissaarilta.

– Lyhyesti sanottuna taivuttelin heidät lisäämään minut värvättävien listalle. Kun seisoin sotaan lähetettävien jonossa, kyyristyin ja piilottelin, ettei sotilaskomissaari huomaisi minua.

Shtefko onnistuikin lipsahtamaan perustettujen joukkojen mukana pois kotikaupungistaan. Hänet lähetettiin ensin Mukatševon kaupunkiin.

Shtefko pyysi päästä palvelemaan Ukrainan 128. vuoristoprikaatiin. Hän pääsikin prikaatin ensimmäiseen vuoristohyökkäyspataljoonaan. Hänet sijoitettiin taisteluiden etulinjassa olleeseen kaupunkiin, jossa hän pysyi puoli vuotta. Nyt hänet on siirretty Taka-Karpatian alueelle sotilaskuljettajaksi.

Välillä proteesit on otettava pois, jotta jalat voivat levätä. Shtefko teki näin, muut olivat unessa. Hän kertoo palvelustoverinsa säikähtäneen pahasti yöllä nähdessään hänen jalat lojumassa maassa hänestä erillään.

Shtefko jäikin kiinni kolmannella viikolla. Hän huomasi proteesinsa ruuvin katkenneen, joten hän lähetti palvelustoverinsa hakemaan myymälästä tarvikkeita proteesin korjaamiseksi.

Lupaa pyytäessään tämä kuitenkin lipsautti komentajalle, että on hakemassa tarvikkeita Shtefkon proteesin korjaamiseen.

– Komentaja juoksi luokseni ja kysyi, että onko minulla tosiaan proteesi. Sanoin että itse asiassa kaksi. Hän käski minua luovuttamaan aseeni, riisumaan taisteluliivini ja menemään sairaalaan.

Shtefkon proteesit korjattiin ja hän palasi yksikköönsä.

– Hoitajat kysyivät, menenkö kotiin. Sanoin ettei kukaan puhu nyt kotiin menosta, minulla on vielä työtä tehtävänä. He antoivat minun mennä.

Joukko kokoontui seuraavana aamuna paraatiaukiolle, jossa komentaja osoitti Shtefkoa ja kertoi muille joukossa olevan mies, joka oli tullut taistelemaan kahdella proteesilla. Shtefkolta kysyttiin jatkuvasti, miten hän onnistui huijaamaan kaikkia.

– Rukoilin Jumalaa joka päivä, etten paljastuisi ja joutuisi kotiin. En voisi istua siellä tällaisena aikana. En kelpaa tiedusteluun enkä korsuun, mutta minulle annettiin ajoneuvo ja minä ajoin. Voin olla hyödyllinen asevoimissa. Haluan palvella ja suojella kotimaatani.

– On mahdotonta kukistaa maata, jota tällaiset ihmiset lähtevät puolustamaan, 128. vuoristoprikaatin tiedottaja Jaroslav Halas kirjoitti Shtefkosta maaliskuussa.

Shtefko ei ole sukunsa ensimmäinen, jonka on pitänyt keplotella tiensä asepalvelukseen. Hänen isänsä valehteli ikänsä värväytyessään 15-vuotiaana Neuvostoliiton asevoimiin toisessa maailmansodassa.