Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyökkäys Ukrainaan tyhjentää Moskovan toimistotiloja – ydinkeskustassa huutokaupataan kokonainen liikekeskus

Moskovassa tyhjät toimistotilat on lisääntyneet tänä vuonna. Vuoden loppuun mennessä Moskovassa ennustetaan olevan yhä enemmän tyhjää toimistotilaa.

Syyskuun lopussa tyhjää toimistotilaa oli Moskovassa 8,5 prosenttia ja vuoden loppuun sen ennustetaan kasvavan ainakin 9,5 prosenttiin. Tyhjää toimistotilaa on RBK-lehden arvioiden mukaan puolitoista, tai jopa kaksi kertaa alkuvuoteen verrattuna.

Tyhjää toimistotilaa saattaakin olla jopa 12 prosenttia, sillä osa tehostaa tilankäyttöään, koska on vähentänyt henkilöstöään. Tämä tarkoittaisi tyhjän toimistotilan noin tuplaantumista verrattuna alkuvuoden tilanteeseen.

Tyhjän toimistotilan määrä on kasvanut Moskovassa, koska kansainväliset yritykset ovat jättäneet Venäjän markkinan maan hyökättyä Ukrainaan.

Toimistotilojen tilanteesta kertoo venäläinen talouslehti RBK.

Venäjän pääkaupunki Moskova on aiemmin ollut suosittu bisneskaupunki myös kansainvälisten yritysten silmissä. Keskustan liiketilat ovat olleet kalliita – ja silti suosittuja.

Yhdellä Moskovan pääkaduista, Tverskajalla, myydään parhaillaan konkurssihuutokaupassa kokonainen liikekeskus. Sen lähtöhinta on 2,4 miljardia ruplaa, mikä on nykykurssilla liki 40 miljoonaa euroa.

Liikekeskuksessa on noin 17 800 neliömetriä. Arvioiden mukaan liikekeskuksen lopullinen hinta kuitenkin nousee huutokaupassa, ehkä jopa tuplaantuu.

Venäjällä saattaakin olla menossa, jälleen, jonkinasteinen omaisuuden uusjako.