Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaliforniassa poliisi kertoo saaneensa kiinni epäillyn sarjamurhaajan – otettiin kiinni "kesken metsästyksen"

Yhdysvalloissa Kaliforniassa poliisi kertoo ottaneensa kiinni viime aikoina kuumeisesti etsityn epäillyn sarjamurhaajan. Häntä epäillään veritekojen sarjassa, jossa ainakin kuusi ihmistä on saanut surmansa.

Osavaltion keskiosissa sijaitsevan Stocktonin kaupungin poliisipäällikkö Stanley McFadden kertoo asiasta poliisilaitoksen Facebook-sivuilla.

Päällikön mukaan 43-vuotias epäilty oli metsästämässä uutta uhria, kun hänet pidätettiin. Miehellä oli mukanaan käsiase, ja päällikkö arvioi viranomaisten estäneen uuden surmatyön.

Uutiskanava CNN:n mukaan epäillyllä kerrotaan olevan aiempaa rikostaustaa, mutta rikosrekisterin laajuudesta ei ole täyttä varmuutta.

McFaddenin mukaan mahdollisen epäillyn jäljille päästiin yleisöltä saatujen vihjeiden avulla. Poliisin ryhmä oli seurannut epäiltyä tämän ajaessa.

Epäillyn käytöksen tarkkailun myötä viranomaiset olivat päätelleet varhain lauantaina, että mies oli liikkeellä surmatehtävällä.

– Hän oli metsällä, McFadden sanoo.

Poliisi pysäytti epäillyn paikallista aikaa noin kahdelta alkuyöstä. Miehellä oli päällään tummat vaatteet ja hänen kaulansa ympärille oli sidottu maski.

Surmaaja lähti saalistamaan autolla, mutta hiipi uhriensa luokse

Epäilty otettiin New York Timesin mukaan kiinni vajaat kaksi viikkoa sen jälkeen, kun poliisi kertoi viiden miehen kuolleen ampumahaavoihin. Iältään 21–54-vuotiaat uhrit olivat olleet ampumisen hetkellä yksin heikosti valaistulla alueella yöaikaan tai varhain aamulla. Ampumiset tapahtuivat heinäkuun 8. ja syyskuun 27. päivän välillä. Ketään uhreista ei ollut ryöstetty.

Myöhemmin poliisi yhdisti vielä samaan ampumisten sarjaan kaksi muuta veritekoa: 40-vuotiaan miehen tapauksen sekä 46-vuotiaan naisen tapauksen, kummatkin huhtikuulta. Yli sadan kilometrin päässä Stocktonista sijaitsevassa Oaklandissa ammuttu mies kuoli, mutta Stocktonissa ammuttu nainen jäi henkiin.

Nainen kuvaili hyökkääjänsä pukeutuneen tummiin vaatteisiin ja maskiin. Hyökkääjä ampui naista useita kertoja.

Lokakuun alussa McFadden sanoi viranomaisten uskovan, että ampumatapauksien taustalla on mahdollisesti sarjamurhaaja. Viranomaiset olivat yhdistäneet ampumiset ballististen testien tulosten ja videotallenteiden avulla.

NBC Newsin mukaan epäillyn oli uskottu käyttäneen hyökkäyksissä ajoneuvoaan, mutta siirtyneen kulkemaan jalan ennen tulen avaamista. Aiemmissa lehdistötilaisuuksissa ja lausunnoissa Stocktonin poliisi on antanut ymmärtää, että ampuja olisi käytännössä hiipinyt uhriensa luokse.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan poliisi ei ole paljastanut mahdollista motiivia. Valtaosa uhreista oli latinotaustaisia, mutta poliisi on aiemmin sanonut, etteivät todisteet tue ajatusta, että kyseessä olisi ollut viharikos. Uhreista kolmen kerrotaan olleen kodittomia.

Surmat kylvivät pelkoa Stocktonissa

Noin 130 kilometriä itään San Franciscosta sijaitsevassa 322 000 asukkaan Stocktonissa on New York Timesin mukaan ollut pitkään ongelmia köyhyyden ja väkivallan kanssa.

Tuoreiden veritekojen kerrotaan lisänneen pelkoa ja ahdistuneisuutta kaupungissa.

Viranomaiset pitivät kiinniotosta lauantaina lehdistötilaisuuden, jossa Stocktonin pormestari Kevin J. Lincoln kiitti kansalaisia vihjeistä.

– Tätä ei olisi voitu tehdä, ja tämä päivä ei olisi voinut olla mahdollinen ilman teitä, hän lisäsi.

Epäillyn kotiin tehtiin myös ratsia ja McFadden on painottanut olleensa itse mukana, kun poliisin SWAT-erikoisjoukot menivät asuntoon. Kotietsinnän löydöksistä ei ole NBC:n mukaan kerrottu tarkemmin.

Poliisipäällikkö painottaa, ettei hän voi antaa tässä vaiheessa kuin rajoitetun määrän tietoa, sillä tutkinta on edelleen kesken. Kansalaisia kehotetaankin edelleen lähettämään vihjeitä viranomaisille esimerkiksi tapauksiin tai kiinni otettuun epäiltyyn liittyen.

Viranomaiset ilmoittivat viime viikolla, että pidätykseen johtavasta tiedosta tarjolla olevan vihjepalkkion suuruus oli nostettu 115 000 Yhdysvaltain dollarin eli noin 118 000 euron suuruiseksi.

San Joaquinin piirikunnan syyttäjä käy läpi tutkinnan vaiheita ja tekee esityksen mahdollisista syytteistä. CNN:n mukaan piirisyyttäjä Tori Verber Salazar kertoo, että epäillyn syytteet on määrä lukea paikallista aikaa tiistaina iltapäivästä. Tämän jälkeen on määrä järjestää jälleen lehdistötilaisuus, jossa syytteet julkistetaan.