Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin kotitaloudet nipistivät syyskuussa sähkönkäytöstään 18 prosenttia

Sähkön kallistuminen innosti ruotsalaiset kotitaloudet säästämään sähköä viime kuussa. Ruotsin kantaverkoista vastaava Svenska kraftnät kertoi, että kotitalouksien kulutus laski peräti 18 prosenttia verrattuna viime vuoden syyskuuhun.

Säästöinto nousi hintojen mukana. Eniten kulutusta nipistettiin Ruotsin eteläisimmällä sähköverkkoalueella, jossa hinnat ovat nousseet eniten. Götanmaalla kulutus on laskenut 21 prosenttia, kun edullisemman sähkön alueella pohjoisessa vähennys oli 12 prosenttia.

– Tämä kertoo ilman muuta kasvaneesta hintatietoisuudesta ja ymmärryksestä, että Euroopassa on energiakriisi, sanoi viranomaisen strategisesta tuotannosta vastaava johtaja Erik Ek.

Säätila ei näytä vaikuttaneen kulutukseen. Eteläisessä Ruotsissa oli syyskuussa hieman kylmempää kuin vuosi sitten, pohjoisessa hieman lämpimämpää.

Ekin mukaan kulutuksen jousto alaspäin on erittäin lupaava merkki talven tullen, sillä jos huippukulutuksen aikana saadaan säästettyä sähköä, vähenee sähköpulan ja hintapiikkien riski. Svenska kraftnät ennakoi aiemmin syksyllä, että sähköpulaa ja kasvanutta tuontitarvetta voi ilmetä talven aikana. Tuotanto jää aiottua pienemmäksi, sillä Ringhalsin ydinvoimalan nelosreaktorin korjaaminen venyy tammikuulle asti.

Koko Ruotsin sähkönkulutus laski syyskuussa 4,3 prosenttia. Säästö kertyi kokonaan kotitalouksien toiminnasta. Muut käyttäjät, joista suurin on teollisuus, kasvattivat kulutustaan prosentilla.